GIS ostrzega przed salmonellą w jajkach z popularnej sieci sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek z sieci Biedronka. Na skorupkach jednej partii produktu wykryto bakterie salmonelli.

Publikacja: 10.09.2021 14:54

GIS ostrzega przed jajkami z salmonellą

GIS ostrzega przed jajkami z salmonellą

Foto: Adobe Stock

ula

„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj" - napisano w komunikacie GIS.

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu "Jaja świeże L Moja Kurka" z terminem przydatności do 17.09.2021. Numer partii produktu to 17/09/2021 PSK 98, a kod na skorupkach jaj: 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, a jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży. Wewnętrzna kontrola nie wykazała niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji