Reklama

GIS ostrzega przed salmonellą w jajkach z popularnej sieci sklepów

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jajek z sieci Biedronka. Na skorupkach jednej partii produktu wykryto bakterie salmonelli.

Publikacja: 10.09.2021 14:54

GIS ostrzega przed jajkami z salmonellą

GIS ostrzega przed jajkami z salmonellą

Foto: Adobe Stock

ula

„Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj" - napisano w komunikacie GIS.

Ostrzeżenie GIS dotyczy produktu "Jaja świeże L Moja Kurka" z terminem przydatności do 17.09.2021. Numer partii produktu to 17/09/2021 PSK 98, a kod na skorupkach jaj: 3PL30211306. Producentem jest Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, a jajka wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży. Wewnętrzna kontrola nie wykazała niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych, jak i badaniach laboratoryjnych.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama