Ceny żywności na świecie znów w górę. Tym razem mocno

Po krótkiej przerwie w marszu w górę indeks światowych cen żywności znów podskoczył i to do poziomu najwyższego od 10 lat. W sierpniu drożały zboża, cukier i oleje roślinne.

Publikacja: 02.09.2021 16:39

Indeks światowych cen żywności FAO znalazł się na najwyższym poziomie od września 2011 r.

Indeks światowych cen żywności FAO znalazł się na najwyższym poziomie od września 2011 r.

Foto: Adobe Stock

Po dwóch miesiącach spadków w sierpniu indeks światowych cen żywności FAO wrócił do wzrostów i sięgnął 127,4 pkt. W stosunku do lipca poszedł w górę o 3,1 proc., a w porównaniu z sierpniem 2020 r. aż o 32,9 proc. Indeks znalazł się przy tym na najwyższym poziomie od września 2011 r. i znów jest bardzo blisko pobicia najwyższego poziomu w historii. W sierpniu drożały trzy z pięciu składowych indeksu, czyli zboża, oleje roślinne i cukier.

Czytaj więcej

Ceny rosną bardzo szybko. Czas przywyknąć do dużej inflacji

Subindeks cen zbóż sięgnął 129,8 pkt i był o 4,3 pkt (3,4 proc.) wyżej niż w lipcu i o 30,8 pkt (31,1 proc.) powyżej poziomu z sierpnia 2020 r. Ceny podbiły gorsze oczekiwania dotyczące zbiorów w kilku głównych krajach produkujących pszenicę. Jej ceny podskoczyły w ciągu miesiąca o 8,8 proc. i aż o 43,5 proc. w ciągu roku. Do wzrostu indeksu zbóż dołożyły się też oczekiwania słabszych zbiorów jęczmienia, zwłaszcza w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Na światowych rynkach spadły natomiast nieznacznie ceny kukurydzy. To przede wszystkim efekt poprawy perspektyw produkcyjnych w Argentynie, UE i na Ukrainie. W sierpniu nadal spadały ceny ryżu.

Indeks cen olejów roślinnych wzrósł w zeszłym miesiącu 6,7 proc. do 165,7 pkt, czyli najwyższego poziomu od pięciu miesięcy. Ceny oleju palmowego sięgnęły historycznych maksimów, głównie za sprawą obaw związanych niższą produkcją i spadkami zapasów w Malezji. Drożał olej rzepakowy, a także słonecznikowy.

Ceny cukru poszły w ciągu ostatniego miesiąca w górę o niemal 10 proc. Sierpień był przy tym piątym z rzędu miesiącem wzrostu, który wywindował subindeks cukru do poziomu najwyższego od lutego 2017 r. W zeszłym miesiącu ceny rosły w związku z obawami o szkody jakie w uprawach w Brazylii wyrządził mróz. Byłoby jeszcze gorzej, gdyby nie dobre perspektywy produkcji w Indiach i UE.

Ceny mięs w sierpniu niemal nie zmieniły się w porównaniu z lipcem, indeks dla tej kategorii produktów (112, 5 pkt.) był jednak o 22 proc. wyższy niż przed rokiem. W poprzednim miesiącem na światowych rynkach drożało mięs owcze i wołowe, czemu sprzyjały przede wszystkim wysokie zakupy, głównie w Chinach, oraz ograniczone dostawy zwierząt rzeźnych w Oceanii. Ceny mięsa drobiowego również wzrosły, za sprawą silnego popytu z Azji Wschodniej i Bliskiego Wschodu oraz ograniczonemu wzrostowi produkcji w niektórych głównych krajach eksportujących, co związane było ze wzrostem kosztów produkcji i niedoborem siły roboczej. Z kolei ceny mięsa wieprzowego spadły z powodu dalszego spadku zakupów w Chinach i słabego popytu wewnętrznego w Europie.

Natomiast  cen produktów mlecznych nieznacznie spadły, były jednak i tak o 13,6 proc. wyższe niż przed rokiem. Taniało mleko w proszku. W górę poszły natomiast ceny sera i masła.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne