Reklama
Rozwiń

Nowe jedzenie Europejczyków pod lepszym nadzorem Unii

Parlament Europejski przyjął regulacje, które uproszczą autoryzację tzw. nowej żywności i zapewnią jej bezpieczeństwo dla konsumentów bez tworzenia przeszkód dla innowacyjności.

Aktualizacja: 28.10.2015 18:19 Publikacja: 28.10.2015 16:39

Nowe jedzenie Europejczyków pod lepszym nadzorem Unii

Foto: 123RF

Nasiona chia, flawonoidowy ekstrakt z lukrecji gładkiej czy koncentraty białkowe śruty rzepakowej – to tylko niektóre z przykładów tzw. nowej żywności, czyli produktów  lub nowych składników żywności, które do tej pory nie były wykorzystywane w UE do spożycia przez ludzi. Chodzi o produkty nowe na rynku albo wywarzane nieznanymi dotąd metodami produkcji. Do nowej żywności zalicza się m.in. owady, nanomateriały, grzyby, glony czy barwniki spożywcze, a także produkty tradycyjne pochodzące spoza UE.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Prawo drogowe
Egzamin na prawo jazdy będzie trudniejszy? Jest stanowisko WORD Warszawa
Sądy i trybunały
Krystyna Pawłowicz przeniesiona w stan spoczynku. Uchwała TK
Prawo w Polsce
Trybunał Konstytucyjny: mniej religii w szkołach jest bezprawne
W sądzie i w urzędzie
Dziedziczenie nieruchomości: prostsze formalności dla nowych właścicieli
W sądzie i w urzędzie
Od 1 lipca nowości w aplikacji mObywatel. Oto, jakie usługi wprowadzono