Reklama

Nowe jedzenie Europejczyków pod lepszym nadzorem Unii

Parlament Europejski przyjął regulacje, które uproszczą autoryzację tzw. nowej żywności i zapewnią jej bezpieczeństwo dla konsumentów bez tworzenia przeszkód dla innowacyjności.

Aktualizacja: 28.10.2015 18:19 Publikacja: 28.10.2015 16:39

Nowe jedzenie Europejczyków pod lepszym nadzorem Unii

Foto: 123RF

Nasiona chia, flawonoidowy ekstrakt z lukrecji gładkiej czy koncentraty białkowe śruty rzepakowej – to tylko niektóre z przykładów tzw. nowej żywności, czyli produktów  lub nowych składników żywności, które do tej pory nie były wykorzystywane w UE do spożycia przez ludzi. Chodzi o produkty nowe na rynku albo wywarzane nieznanymi dotąd metodami produkcji. Do nowej żywności zalicza się m.in. owady, nanomateriały, grzyby, glony czy barwniki spożywcze, a także produkty tradycyjne pochodzące spoza UE.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Sądy i trybunały
Plan ministra Żurka na reaktywację KRS. Konstytucjonalista: nielegalne działanie
Prawo w Polsce
Czy można zagrodzić jezioro? Wody Polskie wyjaśniają
Prawo dla Ciebie
Zamieszanie z hybrydowym manicure. Klienci zestresowani. Eksperci wyjaśniają
Spadki i darowizny
Kiedy dokładnie należy otworzyć testament i kto powinien to zrobić?
Prawo w Polsce
Dwa projekty ustaw u prezydenta Karola Nawrockiego. Chodzi o płacenie gotówką
Reklama
Reklama