Reklama

Chleb powszedni? Idzie w odstawkę

Piekarnie padają jak muchy. Nie udaje im się utrzymać na rynku, ponieważ popyt na chleb w naszym kraju systematycznie spada. Czy to powód do zmartwień?

Publikacja: 13.01.2015 05:44

Chleb powszedni? Idzie w odstawkę

Foto: ROL

Dla piekarni oczywiście tak. Jednak paradoksalnie w szerszym ujęciu spadająca konsumpcja pieczywa jest dowodem na to, że Polakom żyje się coraz lepiej. Do lamusa odchodzi tradycja robienia kanapek do pracy. Coraz częściej kupujemy coś na mieście. Świadomie przepłacamy, ale oszczędzamy za to czas. A to właśnie czas – szczególnie w dużych miastach – staje się towarem deficytowym.

Kolejna kwestia to zmiana nawyków żywieniowych. Polacy na śniadanie coraz częściej wybierają płatki zbożowe, jogurty, a w pracy czy w szkole kupują różnego rodzaju przekąski. Czy to dobrze? Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. O ile zbożowy batonik z bakaliami rzeczywiście można uznać za zdrowy, o tyle chipsy, orzeszki czy batony czekoladowe stanowią wątpliwej jakości substytut pieczywa.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Jacek Bartkiewicz: Listy zastawne to potężny impuls dla całej gospodarki
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Optymalna wielkość rządu
Opinie Ekonomiczne
Dekada realizacji Agendy 2030 w UE. Analiza postępów i barier
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof A. Kowalczyk: Prezydent Nawrocki wchodzi w buty premiera
Opinie Ekonomiczne
Prostowanie podatku Belki: kierunek dobry, ale dlaczego tak późno?
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama