Koniec ery taniej żywności

Z jednej strony inflacja znów spowolniła, z drugiej zaś żywność dalej drożeje w dawno nienotowanym tempie. A przecież jest ona ważnym czynnikiem cenotwórczym. Wieprzowina jest już droższa o 11 proc. niż przed rokiem, podobnie cukier. Cena za jabłka wzrosła o jedną czwartą, a za ogórki – o jedną trzecią.

Publikacja: 23.07.2017 20:52

Koniec ery taniej żywności

Foto: Fotorzepa, Maciej Zienkiewicz

Przywykli do spadków cen w latach 2015–2016 Polacy z zaskoczeniem przyjmują te podwyżki i obwiniają za nie przymrozki. Ale sprawa jest bardziej skomplikowana. Kiedyś wszystko było proste. Przychodził nieurodzaj czy świński dołek, to drożało, był urodzaj i świńska górka – taniało. Teraz zaś, w dobie globalizacji handlu, zależności te się zacierają. Polska jest prężnym eksporterem, wiele też importujemy. Jak bardzo zależni jesteśmy od sytuacji za granicą, można było odczuć zimą, gdy wymarzły plantacje we Włoszech i Hiszpanii, skąd sprowadzamy w tym czasie np. sałatę czy pomidory. Ceny warzyw w sklepach wzrosły skokowo. Rynek żywności stał się też obiektem spekulacji instytucji finansowych, podobnie jak złoto czy ropa naftowa.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację