Placówka wyposażona została w wysokiej klasy sprzęt specjalistyczny, m.in. chromatograf gazowy wart 1 mln zł. Zakup aparatu, który skróci czas analizy oraz zwiększy zakres i liczbę badanych próbek żywności, sfinansował budżet wojewody mazowieckiego.

Urządzenie służy do badania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na zlecenie importerów, eksporterów żywności oraz klientów indywidualnych. Będzie także wykorzystywane do badań w ramach kontroli granicznej i innych w tzw. unijnej kontroli urzędowej.

Od 1 września 2008 r. na obszarze UE obowiązują ujednolicone normy w zakresie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów w żywności, które  obejmują około 1100 substancji stosowanych w rolnictwie. Uregulowania dotyczą produktów takich jak mięso, mleko, warzywa, owoce, orzechy, przyprawy czy pasza dla zwierząt.

– Teraz liczba próbek badanych w Polsce, przypadająca na jednego mieszkańca, jest jedną z najniższych Europie. Dzięki nowemu sprzętowi uda się polepszyć ten stan – mówiła podczas uroczystości otwarcia laboratorium Małgorzata Czerniawska – Ankiersztejn, Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Warszawie.

Krajowe Laboratorium Referencyjne ds. pozostałości ponadto będzie  koordynować badania pestycydów w żywności prowadzone przez laboratoria inspekcji sanitarnej z całego kraju oraz udzielać im pomocy technicznej i merytorycznej.