Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Nasi dalecy przodkowie sprzed 10 mln lat w drodze ewolucji wykształcili zdolność do trawienia sfermentowanych owoców zawierających etanol (alkohol etylowy), dzięki czemu mogli przetrwać w świecie, w którym rywalizowali o jedzenie z innymi gatunkami małp - twierdzą dr Kim Hockings i dr Robin Dunbar, autorzy książki "Alcohol And Humans: A Long And Social Affair".

Aktualizacja: 05.12.2019 05:38 Publikacja: 05.12.2019 04:18

Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Foto: stock.adobe.com

arb

Wspólny przodek ludzi, a także szympansów, bonobo czy goryli (te gatunki naczelnych są w stanie trawić etanol) w drodze ewolucji wykształciły zdolność do trawienia sfermentowanych owoców, by móc żywić się przejrzałymi owocami leżącymi na ziemi.

Dr Hockings i dr Dunbar wyjaśniają, że wspólny przodek naczelnych musiał rywalizować o przetrwanie z innymi gatunkami małp, które były w stanie żywić się niedojrzałymi owocami, które nie spadły jeszcze na ziemię. Tymczasem naczelne do dziś nie są w stanie trawić takich owoców.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!
Nauka
Picasso w świecie biznesu. Dlaczego powstają korporacyjne kolekcje sztuki
Nauka
Naukowcy potwierdzili 67-letnią hipotezę. „Niemożliwe” odkrycie
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku