Reklama

Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Nasi dalecy przodkowie sprzed 10 mln lat w drodze ewolucji wykształcili zdolność do trawienia sfermentowanych owoców zawierających etanol (alkohol etylowy), dzięki czemu mogli przetrwać w świecie, w którym rywalizowali o jedzenie z innymi gatunkami małp - twierdzą dr Kim Hockings i dr Robin Dunbar, autorzy książki "Alcohol And Humans: A Long And Social Affair".

Aktualizacja: 05.12.2019 05:38 Publikacja: 05.12.2019 04:18

Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Foto: stock.adobe.com

arb

Wspólny przodek ludzi, a także szympansów, bonobo czy goryli (te gatunki naczelnych są w stanie trawić etanol) w drodze ewolucji wykształciły zdolność do trawienia sfermentowanych owoców, by móc żywić się przejrzałymi owocami leżącymi na ziemi.

Dr Hockings i dr Dunbar wyjaśniają, że wspólny przodek naczelnych musiał rywalizować o przetrwanie z innymi gatunkami małp, które były w stanie żywić się niedojrzałymi owocami, które nie spadły jeszcze na ziemię. Tymczasem naczelne do dziś nie są w stanie trawić takich owoców.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Naukowcy są bliżej wyjaśnienia pochodzenia życia na Ziemi. Przełomowe wyniki badań
Nauka
W jakim wieku czujemy się najbardziej nieszczęśliwi? Wyniki badań pokazują niepokojącą zmianę
Nauka
Wyniszczające skutki długiego Covidu. Nowe badanie ujawnia ich skalę
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Reklama
Reklama