Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Nasi dalecy przodkowie sprzed 10 mln lat w drodze ewolucji wykształcili zdolność do trawienia sfermentowanych owoców zawierających etanol (alkohol etylowy), dzięki czemu mogli przetrwać w świecie, w którym rywalizowali o jedzenie z innymi gatunkami małp - twierdzą dr Kim Hockings i dr Robin Dunbar, autorzy książki "Alcohol And Humans: A Long And Social Affair".

Aktualizacja: 05.12.2019 05:38 Publikacja: 05.12.2019 04:18

Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Foto: stock.adobe.com

Wspólny przodek ludzi, a także szympansów, bonobo czy goryli (te gatunki naczelnych są w stanie trawić etanol) w drodze ewolucji wykształciły zdolność do trawienia sfermentowanych owoców, by móc żywić się przejrzałymi owocami leżącymi na ziemi.

Dr Hockings i dr Dunbar wyjaśniają, że wspólny przodek naczelnych musiał rywalizować o przetrwanie z innymi gatunkami małp, które były w stanie żywić się niedojrzałymi owocami, które nie spadły jeszcze na ziemię. Tymczasem naczelne do dziś nie są w stanie trawić takich owoców.

Z kolei małpy właściwe do dziś nie są w stanie trawić etanolu z przejrzałych owoców - co według naukowców jest dowodem na to, że uzyskanie przez przodków człowieka zdolności trawienia etanolu mogło ocalić ich przed wyginięciem, ponieważ pozwoliło zdobyć "nowe źródło kalorii".

- Nawet dziś widzimy małpy człekokształtne jedzące sfermentowane owoce - podkreśla dr Hockings z Uniwersytetu w Exter.

- Trudno być pewnym, dlaczego to robią - to odzwierciedla skomplikowaną historię naszych relacji z alkoholem - dodaje.

Dr Hockings zwraca przy tym uwagę, że poziom alkoholu w przejrzałych owocach wynosi od 1 do 4 proc., a więc odpowiada zawartości alkoholu w piwie.

Wspólny przodek ludzi, a także szympansów, bonobo czy goryli (te gatunki naczelnych są w stanie trawić etanol) w drodze ewolucji wykształciły zdolność do trawienia sfermentowanych owoców, by móc żywić się przejrzałymi owocami leżącymi na ziemi.

Dr Hockings i dr Dunbar wyjaśniają, że wspólny przodek naczelnych musiał rywalizować o przetrwanie z innymi gatunkami małp, które były w stanie żywić się niedojrzałymi owocami, które nie spadły jeszcze na ziemię. Tymczasem naczelne do dziś nie są w stanie trawić takich owoców.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Materiał partnera
Polskie innowacje zmieniają świat
Nauka
Największa góra lodowa na świecie ruszyła w drogę. Pierwszy raz od 30 lat
Nauka
Ważna debata o polskiej nauce już 8 listopada w Krakowie
Nauka
Szczepionka na kokainę i crack. Nowe odkrycie naukowców z Brazylii
Nauka
Nagroda Nobla 2023 z dziedziny chemii została przyznana
Materiał Promocyjny
Nowe narzędzia to nowe możliwości