Genetyka deseru

Słodsze owoce i bardziej aromatyczna czekolada. Wszystko dzięki analizie DNA – obiecują badacze

Aktualizacja: 28.12.2010 02:00 Publikacja: 28.12.2010 01:00

Genetyka deseru

Foto: EAST NEWS

Międzynarodowy zespół naukowy rozszyfrował sekwencje genetyczne dwóch roślin ważnych dla każdego wielbiciela słodyczy. Pierwszą jest kakaowiec właściwy, z którego nasion wytwarza się kakao i czekoladę. Drugą – niepozorne poziomki, blisko spokrewnione z truskawkami i innymi słodkimi owocami.

Dlaczego zajmowano się akurat tymi gatunkami? Stosunkowo łatwo wiedzę o ich DNA przełożyć na korzyści praktyczne. Będzie można uprawiać odmiany bardziej odporne na szkodniki i wymagające mniej nawozów. Ale przede wszystkim – bardziej pachnące i smaczniejsze.

[srodtytul]Tam, gdzie rosną poziomki[/srodtytul]

To szczególnie ważne w przypadku badanych przez naukowców z zespołu Kevina Folty’ego (Uniwersytet Florydy) poziomek (Fragaria vesca). Choć same poziomki są dziś rzadziej spotykane na stołach, wywodzące się od nich truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców naszej strefy klimatycznej. To m.in. dlatego badania finansowały amerykański Oregon (stan chlubiący się „najsłodszymi truskawkami świata”) czy włoska prowincja Trydent.

– Te badania doprowadzą do stworzenia lepszych odmian różnych roślin, zwłaszcza truskawek – przekonuje Todd Mockler z Uniwersytetu Oregonu. – Dadzą nam owoce odporne na szkodniki, bardziej pachnące, tolerujące upały, wymagające mniej nawozów, dłużej wytrzymujące na półkach sklepowych, lepiej smakujące i ładniej wyglądające.

Genetyczny przepis na poziomki okazał się stosunkowo nieskomplikowany. Wprawdzie zawiera 34 809 genów, czyli więcej, niż mamy my, ludzie, ale jest jednym z najskromniejszych w świecie roślin.

– Rolnicy na całym świecie przez stulecia krzyżowali różne odmiany i tworzyli hybrydy roślin jadalnych, aby uzyskać pożądane cechy. Przez to gatunki tego typu mają dość skomplikowane genomy – wyjaśnia Dan Sargent z brytyjskiej Rady Badań Biotechnologicznych i Nauk Biologicznych, który brał udział w rozszyfrowaniu poziomki.

Na razie genetycy (pracowało ich nad poziomkami aż 70) odkryli, że dzielą one wiele genów z... jabłkami, śliwkami, wiśniami i oczywiście truskawkami. Naukowcy twierdzą, że poznali co najmniej dwie trzecie funkcji genów tej rośliny. Sądzą, że udało im się wyodrębnić m.in. te sterujące intensywnością smaku i zapachu, a także odpornością na niektóre choroby i czasem kwitnienia. Dysponując tą wiedzą, już teraz można modyfikować rośliny w taki sposób, aby uzyskać np. gruszę odporną na grzyby, a jednocześnie dającą dużo słodkich owoców.

[srodtytul]Pożądane Criollo[/srodtytul]

A co z drugą częścią deseru? Czekoladą zajął się zespół Claire Lanaud z francuskiego CIRAD (Centrum Współpracy Międzynarodowej na rzecz Rozwoju Badań Agronomicznych). Prace wspierali (i skorzystają z rezultatów) m.in. plantatorzy z Wybrzeża Kości Słoniowej (światowy potentat na kakaowym rynku), Brazylii i Wenezueli, a także eksperci z firmy Hershey – największego producenta czekolady w Ameryce Północnej.

Pod lupą znalazł się kakaowiec właściwy (Theobroma cacao). To z jego nasion wytwarza się najdelikatniejszą w smaku i najbardziej pożądaną odmianę kakao o nazwie Criollo.

– Produkcja tej najlepszej odmiany to obecnie mniej niż 5 proc. światowego rynku. Dzieje się tak ze względu na niską wydajność i małą odporność na choroby – wyjaśnia Mark Guiltinan z amerykańskiego Uniwersytetu Pensylwanii.

Większość produkcji (95 proc.) stanowi kakao odmiany Forastero – o mniejszych walorach smakowych, ale za to łatwiejsze w uprawie. To się jednak może wkrótce zmienić, bowiem – jak twierdzą naukowcy – „konsumenci coraz bardziej interesują się najszlachetniejszymi odmianami czekolady z najwyższej jakości kakao oraz ciemną czekoladą o bardzo wysokiej zawartości kakao. Biorą również pod uwagę etyczne i ekologiczne kryteria produkcji tego surowca”.

Podobnie jak w przypadku owoców naukowcy skupili się na genach podnoszących wydajność plonów – przede wszystkim odporność drzew na choroby grzybiczne i ataki owadów.

– Odkryliśmy setki genów potencjalnie związanych z odpornością na patogeny. Mogą one zostać wykorzystane do promowania upraw najlepszych odmian kakao w przyszłości – zapewnia Siela Maximova, która brała udział w badaniach. – Dzięki analizie Criollo odkryliśmy genetyczne podstawy najważniejszych cech odpowiadających za jakość – biosyntezę oleju, flawonoidów i terpenów.

Zmiana tych genów może – jak twierdzą badacze – wpłynąć na smak i zapach czekolady. Można będzie również poprawić jakość masła kakaowego wykorzystywanego nie tylko do produkcji słodyczy, ale też kosmetyków i farmaceutyków.

Informacje dla łasuchów publikuje „Nature Genetics”.

[i]Masz pytanie, wyślij e-mail do autora [mail=p.koscielniak@rp.pl]p.koscielniak@rp.pl[/mail][/i]

Międzynarodowy zespół naukowy rozszyfrował sekwencje genetyczne dwóch roślin ważnych dla każdego wielbiciela słodyczy. Pierwszą jest kakaowiec właściwy, z którego nasion wytwarza się kakao i czekoladę. Drugą – niepozorne poziomki, blisko spokrewnione z truskawkami i innymi słodkimi owocami.

Dlaczego zajmowano się akurat tymi gatunkami? Stosunkowo łatwo wiedzę o ich DNA przełożyć na korzyści praktyczne. Będzie można uprawiać odmiany bardziej odporne na szkodniki i wymagające mniej nawozów. Ale przede wszystkim – bardziej pachnące i smaczniejsze.

Pozostało 88% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację