Obce pszczoły miodne mogą powodować ginięcie roślin

Obce pszczoły konkurują o zasoby z owadami rodzimymi i zagrażają przetrwaniu roślin, których rozwój opiera się na interakcjach z konkretnymi zapylaczami.

Publikacja: 08.03.2018 21:16

Obce pszczoły miodne mogą powodować ginięcie roślin

Foto: Shutterstock

Zespół, którym kierowała dr Olivia Norfolk z Anglia Ruskin University, obserwował interakcje między roślinami i ich zapylaczami w górzystym regionie Protektoratu Świętej Katarzyny na półwyspie Synaj w Egipcie.

Występuje tam wiele endemicznych roślin o zasięgu ograniczonym jedynie do tego rezerwatu. Charakterystyczne dla tego obszaru jest występowanie sadów beduińskich, które są podstawą tradycyjnego utrzymania tych koczowniczych lub półkoczowniczych plemion. Ogrody te, które pełnią rolę ostoi bioróżnorodności, stanowią cenne siedlisko dla dzikich roślin, zapylaczy i ptaków wędrownych.

Ostatnio, zgodnie ze wspólną strategią organizacji charytatywnych i pozarządowych, wprowadzono tam ule pszczół miodnych w celu pozyskania dodatkowych środków utrzymania ludności zamieszkującej na obszarach wiejskich. Okazało się, że obce pszczoły odwiedzają zaledwie 55% gatunków roślin dostępnych w protektoracie, unikając tych, które są trudniej dostępne. Jednocześnie w znacznym stopniu wykorzystują te same obszary żerowania, co rodzimymi zapylacze. Te pozostałe rośliny wykazują wysoką zależność od rodzimych owadów. W tym jałowym środowisku o ograniczonych zasobach, obecność dużej liczby pszczół miodnych może stanowić zagrożenie dla rodzimych, które są znacznie bardziej wyspecjalizowane. Niebezpieczeństwo wzrasta w okresach suszy. W efekcie może nastąpić spadek liczby pszczół rodzimych i wzrost populacji obcych.

„Nawet niewielka redukcja liczebności pszczół o lokalnym zasięgu występowania może mieć negatywny wpływ na sukces reprodukcyjny roślin endemicznych, który zależy od liczby wyspecjalizowanych insektów.” – powiedziała dr Olivia Norfolk.  - W efekcie rywalizujące pszczoły mogą doprowadzić do wyginięcia niektórych lokalnych gatunków roślin.

Dr Norfolk uważa, że analizując korzyści gospodarcze związane z produkcją miodu, należy zwrócić uwagę na potencjalne straty. Jedną nich może być zagłada gatunków roślin, które rosną wyłącznie na tym terenie.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?