Jadłospis rodem z jaskini

Naukowcy odtwarzają dietę naszych paleolitycznych przodków. Czy żywiąc się jak oni, będziemy zdrowsi?

Aktualizacja: 23.09.2010 08:44 Publikacja: 23.09.2010 01:35

Mięso było rzadkim luksusem w diecie jaskiniowców. Nasi przodkowie jadali głównie rośliny

Mięso było rzadkim luksusem w diecie jaskiniowców. Nasi przodkowie jadali głównie rośliny

Foto: MEDIUM

Na śniadanie jagody, korzonki i orzechy, na obiad dziczyzna, na kolację podpłomyk z mąki z dzikich zbóż. Tak wyglądałby jadłospis idealny, gdyby udało nam się wrócić do diety przodków z epoki paleolitu (2,5 mln – 12 tys. lat temu).

Czy taki powrót do przeszłości jest możliwy? I czy dzięki temu ludziom żyłoby się dostatniej? Na te pytania starają się odpowiedzieć naukowcy, którzy odtwarzają skład pożywienia, do jakiego ewolucyjnie jesteśmy najlepiej przystosowani.

– Główną cechą diety paleolitycznej była wielka różnorodność roślin – powiedział serwisowi BBC dr Mark Berry kierujący badaniami prowadzonymi na zlecenie firmy Unilever. – Obecnie staramy się jadać pięć porcji owoców i warzyw dziennie, a nasi przodkowie w tym samym czasie spożywali 20 – 25 produktów roślinnych.

Jak wykazały badania z zakresu genetyki, antropologii i botaniki, podstawą jadłospisu w czasach paleolitu były warzywa, owoce, orzechy, korzenie i mięso. To ostatnie, wbrew powszechnemu przekonaniu o mięsożerności jaskiniowców, pojawiało się w diecie sporadycznie. Świeżo złowionego zwierza często musiała zastąpić... padlina. Było to jednak dość świeże mięso niedawno upolowane przez drapieżniki, bo do spożywania takiego, które zaczęło się rozkładać, nasz przewód pokarmowy szczęśliwie nie jest przystosowany. Pradawny jadłospis uzupełniały ziarna dzikich zbóż, zioła i ryby. Żywienie opierało się więc na produktach roślinnych oraz znacznie mniejszej niż dziś ilości węglowodanów i tłuszczów.

– Człowiek epoki paleolitu żył krócej niż my, ale nie umierał z winy złego odżywiania – twierdzi prof. Mark Thomas z University College London.

W skład pradawnej diety nie wchodziły produkty będące podstawą dzisiejszego żywienia: ziemniaki, chleb i mleko. Pełne skrobi ziemniaki i pieczony z mąki zbożowej chleb to nic innego jak źródła węglowodanów, których mamy dziś w nadmiarze. Z jednej strony uprawa zbóż legła więc u podstaw cywilizacji, z drugiej – wpędziła nas w kłopoty takie jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia. Zaszkodziło nam zawężenie upraw do kilku dominujących gatunków oraz technologia przetwarzania pożywienia. Naukowcy uczestniczący w projekcie Unileveru starają się odtworzyć pierwotny stan roślin jadalnych, które uległy dużym zmianom w ciągu tysięcy lat uprawy.

– Musimy ograniczyć nasze uzależnienie od rafinowanego cukru oraz diety opartej na węglowodanach i zastąpić je tym, z czego korzystali nasi przodkowie – apeluje biorąca udział w badaniach prof. Monique Simmonds z Kew Botanic Garden w Wielkiej Brytanii.

[i]masz pytanie, wyślij e-mail do autorki

[mail=a.stanislawska@rp.pl]a.stanislawska@rp.pl[/mail][/i]

Na śniadanie jagody, korzonki i orzechy, na obiad dziczyzna, na kolację podpłomyk z mąki z dzikich zbóż. Tak wyglądałby jadłospis idealny, gdyby udało nam się wrócić do diety przodków z epoki paleolitu (2,5 mln – 12 tys. lat temu).

Czy taki powrót do przeszłości jest możliwy? I czy dzięki temu ludziom żyłoby się dostatniej? Na te pytania starają się odpowiedzieć naukowcy, którzy odtwarzają skład pożywienia, do jakiego ewolucyjnie jesteśmy najlepiej przystosowani.

Pozostało 82% artykułu
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację