Jego pomysł na książkowy debiut jest tak prosty, jak chwytliwy. Historię światowej literatury opowiedział w 14 receptach kulinarnych. W tym niewielkim, ale pięknie wydanym tomiku mamy więc fenkatę Homera i luzowane kurczę z nadzieniem według pomysłu markiza de Sade’a. Autor sięgnął do twórców klasycznych i tych współczesnych. Podchwycił ulotną frazę Marcela Prousta (tiramisu) i rytm prozy Grahama Greene’a (kurczę po wietnamsku). Jako John Steinbeck kusi grzybowym risotto, a jako Harold Pinter buduje dialogi poświęcone grzankom z serem mozarela.
Na mnie największe wrażenie zrobiła miniatura oddająca temperament dzieła Gabriela Garcii Marqueza. Bohater tekstu ojciec Antonio del Sacrament del Alter Castaneda udaje się w delikatną misję. Musi nakłonić burmistrza, by się zlitował i przełożył o dobę termin zaplanowanej na następny dzień egzekucji. Skazaniec, swego czasu najlepszy szef kuchni w okolicy, wysunął bowiem bardzo konkretne ostatnie życzenie. Zamówił koguta w winie, a, jak powszechnie wiadomo, tuszka musi leżeć w zaprawionej szałwią i jałowcem zalewie 48 godzin... Mięsko powinno kruszeć, tym bardziej że nieszczęsny ptak, w okolicy szerzej znany jako El Jaguarcito – Jaguarek, był twardym zawodnikiem, zakapiorem zaprawionym w wielu walkach kogutów.
Jednak zawezwany pluton egzekucyjny już się zbliża, żołnierze rano dotrą na miejsce. Czy burmistrz okaże zrozumienie dla kulinarnych ekstrawagancji?
Przeł. Anna Bańkowska
Prószyński i S-ka,