Francuzi będą zmieniać przepisy na popularne dania? Jajka gwałtownie drożeją

Dwukrotny wzrost cen jaj we Francji wymusza zmiany w recepturach i obniżanie produkcji wyrobów mających je w składzie.

Rośnie produkcja wódki w Rosji. Najmocniej we wrześniu

Od stycznia do września tego roku rosyjskie przedsiębiorstwa wyprodukowały 58,2 mln dekalitrów (dal) wódki, czyli o 8,8 procent więcej niż rok wcześniej, i...

Afera drobiowa. Niemiecki właściciel zabrał głos: „Jesteśmy wstrząśnięci”

– Grupa Stern-Wywiol jest mocno wstrząśnięta całą sytuacją – pisze niemiecki właściciel polskiej spółki Berg+Schmidt, której niezbadane dodatki do pasz wyw...

Afera paszowa może zakończyć się katastrofą dla polskiego eksportu drobiu

Oszustwo firmy z Poznania może wstrząsnąć polskim eksportem drobiu. Berg+Schmidt sprzedawała nieprzebadane, podrobione oleje jako dodatki do pasz.

Wielka afera paszowa. Polacy jedli mięso z tłuszczami technicznymi?

Centralne Biuro Śledcze Policji przeszukało w zeszłym tygodniu kilkadziesiąt zakładów produkujących pasze dla zwierząt. Aresztowano też producenta tłuszczó...

Rynek, który oberwał zbyt mocno. Masowe likwidacje restauracji i barów

Restauracje, bary i kateringi znikają na skalę masową. Praktycznie nikt w gastronomii nie jest w dobrej kondycji finansowej, natomiast w złej i bardzo złej...

Sklepy szykują się na alkohol online. Przełomowy wyrok zmieni rynek

Dotąd przepisy były niejasne, ale przełomowy wyrok NSA otwiera drogę do legalnej działalności. To nowy rynek dla małych producentów.

Wyrok ułatwił sprzedaż alkoholu w sieci. Szykuje się wysyp ofert

Naczelny Sąd Administracyjny uznał, że sklep stacjonarny umożliwiający sprzedaż online nie może z tego powodu stracić zezwolenia, co zostało z entuzjazmem...

Restauracje masowo zawieszają działalność. Kryzys zwala je z nóg

I tanie bary, i drogie restauracje – nikt sobie dobrze nie radzi, a liczba zawieszanych jadłodajni gwałtownie rośnie.

USA: Definicja zdrowej żywności wraca na ziemię

Amerykanie postanowili w końcu odejść od absurdalnych kryteriów określania, co jest zdrowe. Zgodnie z obecnymi normami nie można tak nazwać orzechów, awoka...

McDonald’s zarabia na nostalgii, Happy Meal dla dorosłych

Sieć fast-foodów liczy, że jej dorosła klientela z przyjemnością będzie kupowała pamiętane z dzieciństwa zestawy z obowiązkową zabawką i w charakterystyczn...

Kakao staje się surowcem cennym jak złoto

Światowy rynek kakao rośnie z roku na rok i w 2026 r. ma osiągnąć wartość 13,5 mld dol. W ciągu ostatniego roku cena tego surowca poszła w górę o 10 proc.

Rząd dobija gastronomię. Do rosnących kosztów dojdzie nowy podatek

Branża nie pozbierała się jeszcze po pandemii, a teraz do rosnących cen surowców oraz zwłaszcza energii rząd chce firmom dołożyć dodatkowy podatek.

Zełenski: Rosja zagrozi eksportowi zboża. Może zerwać umowę ze Stambułu

– To oczywiste, że Rosja przygotowuje grunt pod próbę przerwania inicjatywy zbożowej – powiedział Wołodymyr Zełenski, prezydent Ukrainy, w filmiku zamieszc...

Piekarnie na krawędzi. „Chleb po 12 złotych albo spektakularne bankructwa”

Wysokie ceny energii dobijają polskie piekarnie. Od marca tego roku ich rachunki wzrosły nawet o 947 proc. To oznacza ogromne podwyżki cen chleba albo bank...

Zabraknie w sklepach makaronów? Firmy chcą wstrzymać produkcję

Niepewne dostawy surowców, inflacja i skoki cen prądu. Wielu producentów makaronu rozważa czasowe wstrzymanie produkcji – mówi Marek Dąbrowski, prezes Pols...

Kraje UE marnują więcej żywności niż importują. Alarmujący raport

Kraje UE marnują co roku jedną piątą swej produkcji żywności. Marnują jej nawet więcej żywności niż importują, co uderza w bezpieczeństwo żywnościowe Europ...

Dyrektor wegańskiego potentata oskarżony o odgryzienie mężczyźnie nosa

Douglas Ramsey kierujący operacjami Beyond Meat miał w czasie kłótni odgryźć mężczyźnie nos.

Przemysł spożywczy przerzuca koszty i zarabia

Aż sześć na dziesięć analizowanych branż przemysłu spożywczego przerzuciło rosnące koszty produkcji na łańcuchy dostaw, jak wynika z analizy Credit Agricol...

Branża spożywcza zarabia w kryzysie. Z nawiązką przerzuca koszty na klienta

Aż 6 na 10 branży produkcji żywności przerzuciło rosnące koszty na klientów i dobrze zarabia. W październiku inflacja cen żywności pokona 20 proc.