Walka o prąd: producenci żywności chcą gwarancji cen

Rząd wykluczył dużych producentów żywności ze wsparcia w postaci gwarantowanych cen energii. Branża grozi wstrzymaniem produkcji.

Miliony ton żywności wciąz lądują na smietnikach

Polski Instytut Ekonomiczny opracował wskaźnik, na podstawie którego wyliczane jest zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego wynikającego z panującej w Ukra...

Polska miłość do hot-dogów. Najczęściej wybierana przekąska w podróży

44 proc. Polaków kupuje hot-dogi na stacjach benzynowych i to decydowanie najpopularniejsza przekąska dostępna w tego typu miejscach.

Dania wegańskie mogą być w gastronomii obowiązkowe

Aktywiści chcą, by posiłki wegańskie były obowiązkową alternatywą w miejscach żywienia zbiorowego w całej Europie. Jeśli uda im się zebrać milion podpisów...

Za szynkę będziemy płacić jeszcze więcej

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło do najniższego poziomu od 70 lat. Liczy już wyraźnie poniżej 10 mln sztuk. Ostro w górę – aż o 77 proc. rok do rok...

dr Witold Choiński: Schabowy droższy i z importu

Wieprzowina nie miała ostatnio dobrych lat w Polsce, w efekcie z eksportera staliśmy się jej importerem – mówi dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku P...

Kryzys musztardowy we Francji. Producenci winę zrzucają na Kanadyjczyków

Od ponad roku trwa we Francji kryzys z musztardą. W dużych i małych sklepach w kraju rozwieszono ogłoszenia informujące „Un pot par ménage” (Jeden słoik na...

Znana rosyjska wódka przeszła w zagraniczne ręce

Rosyjski alkohol klasy premium nie jest już sprzedawany w Unii i USA, więc producenci muszą wyprzedawać marki, by nie zbankrutować. Grupa Beluga sprzedała...

Cukru nie zabraknie, cena raczej spadnie

Ruszyła kolejna kampania cukrownicza. Produkcja w tym sezonie będzie niższa niż w poprzednim. Cukru starczy jednak zarówno na potrzeby wewnętrzne, jak i na...

Producenci uspokajają: cukru nie zabraknie i zapewne będzie tańszy

Ruszyła kolejna kampania cukrownicza w Polsce. Wedle szacunków produkcja w tym sezonie będzie niższa niż w poprzednim. Cukru starczy jednak nie tylko na po...

Reklama
Reklama

Danone opuszcza Rosję, ale jednak nie do końca

Francuski koncern Danone wycofa się z segmentu EDP (Essential Dairy and Plant-based), który zajmował się w Rosji produkcją nabiału i żywności pochodzenia r...

Światowe ceny idą w dół. Oleje na czele

Wrzesień był szóstym z rzędu miesiącem spadków cen żywności na rynkach światowych. Ciągle są one jednak bardzo wysokie.

Drogi już chleb będzie jeszcze droższy. Skąd ta drożyzna

Zwyżki cen mąki, energii elektrycznej, gazu, kosztów transportu i pracy nie dają nadziei na wyhamowanie podwyżek cen pieczywa. Jeszcze w tym roku może ono...

Rosja: nadciąga zima bez whisky i brandy

Takiej sytuacji nie było nawet w sowieckiej Rosji. Do grudnia z rosyjskich sklepów monopolowych znikną mocne zagraniczne alkohole.

Francuzi będą zmieniać przepisy na popularne dania? Jajka gwałtownie drożeją

Dwukrotny wzrost cen jaj we Francji wymusza zmiany w recepturach i obniżanie produkcji wyrobów mających je w składzie.

Rośnie produkcja wódki w Rosji. Najmocniej we wrześniu

Od stycznia do września tego roku rosyjskie przedsiębiorstwa wyprodukowały 58,2 mln dekalitrów (dal) wódki, czyli o 8,8 procent więcej niż rok wcześniej, i...

Afera drobiowa. Niemiecki właściciel zabrał głos: „Jesteśmy wstrząśnięci”

– Grupa Stern-Wywiol jest mocno wstrząśnięta całą sytuacją – pisze niemiecki właściciel polskiej spółki Berg+Schmidt, której niezbadane dodatki do pasz wyw...

Afera paszowa może zakończyć się katastrofą dla polskiego eksportu drobiu

Oszustwo firmy z Poznania może wstrząsnąć polskim eksportem drobiu. Berg+Schmidt sprzedawała nieprzebadane, podrobione oleje jako dodatki do pasz.

Wielka afera paszowa. Polacy jedli mięso z tłuszczami technicznymi?

Centralne Biuro Śledcze Policji przeszukało w zeszłym tygodniu kilkadziesiąt zakładów produkujących pasze dla zwierząt. Aresztowano też producenta tłuszczó...

Rynek, który oberwał zbyt mocno. Masowe likwidacje restauracji i barów

Restauracje, bary i kateringi znikają na skalę masową. Praktycznie nikt w gastronomii nie jest w dobrej kondycji finansowej, natomiast w złej i bardzo złej...

Reklama
Reklama