Polski Instytut Ekonomiczny opracował wskaźnik, na podstawie którego wyliczane jest zagrożenie bezpieczeństwa żywnościowego wynikającego z panującej w Ukra...
Aktywiści chcą, by posiłki wegańskie były obowiązkową alternatywą w miejscach żywienia zbiorowego w całej Europie. Jeśli uda im się zebrać milion podpisów...
Pogłowie trzody chlewnej w Polsce spadło do najniższego poziomu od 70 lat. Liczy już wyraźnie poniżej 10 mln sztuk. Ostro w górę – aż o 77 proc. rok do rok...
Wieprzowina nie miała ostatnio dobrych lat w Polsce, w efekcie z eksportera staliśmy się jej importerem – mówi dr Witold Choiński, prezes zarządu Związku P...
Od ponad roku trwa we Francji kryzys z musztardą. W dużych i małych sklepach w kraju rozwieszono ogłoszenia informujące „Un pot par ménage” (Jeden słoik na...
Rosyjski alkohol klasy premium nie jest już sprzedawany w Unii i USA, więc producenci muszą wyprzedawać marki, by nie zbankrutować. Grupa Beluga sprzedała...
Ruszyła kolejna kampania cukrownicza. Produkcja w tym sezonie będzie niższa niż w poprzednim. Cukru starczy jednak zarówno na potrzeby wewnętrzne, jak i na...
Ruszyła kolejna kampania cukrownicza w Polsce. Wedle szacunków produkcja w tym sezonie będzie niższa niż w poprzednim. Cukru starczy jednak nie tylko na po...
Francuski koncern Danone wycofa się z segmentu EDP (Essential Dairy and Plant-based), który zajmował się w Rosji produkcją nabiału i żywności pochodzenia r...
Zwyżki cen mąki, energii elektrycznej, gazu, kosztów transportu i pracy nie dają nadziei na wyhamowanie podwyżek cen pieczywa. Jeszcze w tym roku może ono...
Od stycznia do września tego roku rosyjskie przedsiębiorstwa wyprodukowały 58,2 mln dekalitrów (dal) wódki, czyli o 8,8 procent więcej niż rok wcześniej, i...
– Grupa Stern-Wywiol jest mocno wstrząśnięta całą sytuacją – pisze niemiecki właściciel polskiej spółki Berg+Schmidt, której niezbadane dodatki do pasz wyw...
Centralne Biuro Śledcze Policji przeszukało w zeszłym tygodniu kilkadziesiąt zakładów produkujących pasze dla zwierząt. Aresztowano też producenta tłuszczó...
Restauracje, bary i kateringi znikają na skalę masową. Praktycznie nikt w gastronomii nie jest w dobrej kondycji finansowej, natomiast w złej i bardzo złej...