Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 16.06.2025 14:17 Publikacja: 09.05.2023 14:40
Foto: Adobe Stock
Zgodnie z propozycją Komisji Europejskiej, która czeka na rozpatrzenie przez Parlament Europejski, oprócz zwrotu „najlepiej spożyć przed” na żywności pojawią się oznaczenia „często dobre po” lub „często dobre dłużej”. Zmiany mają wejść w życie jeszcze w tym roku, ponieważ według unijnych badań większość konsumentów nie rozumie w pełni różnicy między obecnymi oznaczeniami. I gdy data mija, bezrefleksyjnie produkt wyrzuca, choć w wielu przypadkach spokojnie może być nadal spożywany. Dlatego zmiana służyłaby ograniczeniu marnowania żywności, którą można spożywać bez negatywnych skutków dla zdrowia po upływie terminu ważności. Tymczasem w samej Polsce rocznie wyrzuca się ok. 5 mln ton jedzenia, głównie robią to gospodarstwa domowe.
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Lubiana przez klientów Starbucksa tradycja podawania przy ladzie własnego imienia, które zostaje następnie zapis...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Po tygodniu eskalacji sporu i intensywnych negocjacji Węgry wycofały się z embarga. Dekret wszedł w życie w nied...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas