Reklama

Małe szanse na tańsze pieczywo

W lutym i w marcu Polacy musieli płacić za pieczywo o blisko 30 proc. więcej niż rok temu. Rządowa „tarcza” dla piekarni lekko poprawi sytuację, ale ceny nie spadną.

Publikacja: 20.04.2023 03:00

Małe szanse na tańsze pieczywo

Foto: Adobe Stock

Kilogramowy bochenek chleba kosztuje już średnio prawie 10 zł, a jego cena ciągle rośnie. Comiesięczny raport pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych”, obejmujący 17 kategorii produktów, już dwa razy w tym roku umieścił pieczywo w czołówce najmocniej drożejących towarów. W lutym produkty piekarnicze były droższe o 29,8 proc. niż rok wcześniej, a w marcu – o 27,6 proc. Niewiele lepiej było zresztą w styczniu. Pieczywo było wówczas średnio droższe o 24,4 proc., licząc rok do roku.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Wódka w Rosji drożeje. Meliny i samogon mają wzięcie
Przemysł spożywczy
Costa Coffee na skraju upadłości. Coca-Cola prowadzi rozmowy o sprzedaży
Przemysł spożywczy
„Jestem rozczarowany”. Kania o podwyżce poręczenia za list żelazny do 20 mln zł
Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama