Reklama

Małe szanse na tańsze pieczywo

W lutym i w marcu Polacy musieli płacić za pieczywo o blisko 30 proc. więcej niż rok temu. Rządowa „tarcza” dla piekarni lekko poprawi sytuację, ale ceny nie spadną.

Publikacja: 20.04.2023 03:00

Małe szanse na tańsze pieczywo

Foto: Adobe Stock

Kilogramowy bochenek chleba kosztuje już średnio prawie 10 zł, a jego cena ciągle rośnie. Comiesięczny raport pt. „Indeks cen w sklepach detalicznych”, obejmujący 17 kategorii produktów, już dwa razy w tym roku umieścił pieczywo w czołówce najmocniej drożejących towarów. W lutym produkty piekarnicze były droższe o 29,8 proc. niż rok wcześniej, a w marcu – o 27,6 proc. Niewiele lepiej było zresztą w styczniu. Pieczywo było wówczas średnio droższe o 24,4 proc., licząc rok do roku.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama