Ważny wyrok TSUE ws. RODO. Chodzi o dane przetwarzane przez urzędy

Organ ochrony danych osobowych nie musi czekać na wniosek osoby, której dane są przetwarzane niezgodnie z prawem, by je skutecznie chronić - wynika z czwartkowego wyroku unijnego Trybunału Sprawiedliwości.

Publikacja: 14.03.2024 13:09

Ważny wyrok TSUE ws. RODO. Chodzi o dane przetwarzane przez urzędy

Foto: Adobe Stock

Wyrok jest odpowiedzią na pytanie węgierskiego sądu ws. wykładni przepisów ogólnego rozporządzenie o ochronie danych (RODO).

Chcieli pomóc w czasie COVID, potrzebowali danych osobowych

W 2020 r. urząd dzielnicy Újpest w Budapeszcie podjął decyzję o udzieleniu pomocy finansowej osobom szczególnie narażonym na skutki pandemii COVID-19. W tym celu zwrócił się do węgierskiego skarbu państwa i do urzędu miasta Budapeszt o przekazanie danych osobowych niezbędnych do sprawdzenia warunków kwalifikowalności do uzyskania wsparcia.

O wniosku urzędu dzielnicowego ktoś zawiadomił węgierski organ nadzorczy odpowiedzialny za ochronę danych osobowych (odpowiednik polskiego Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Ten stwierdził, że zarówno urząd dzielnicy Újpest, skarb państwa jak i organ municypalny naruszyły przepisy RODO. I wymierzył im kary pieniężne.

Jak ustalono, administracja Újpestu, wbrew obowiązkowi wynikającemu z RODO, nie poinformowała (w terminie jednego miesiąca) osób, których dane dotyczą, ani o celach wykorzystywania ich danych, ani o ich prawach w zakresie ochrony danych. W związku z tym urząd dzielnicy dostał nakaz usunięcia danych tych osób kwalifikujących się do pomocy, które o taką pomoc nie wystąpiły.

Czytaj więcej

Rzecznik TSUE: komornik może sprzedać bazę klientów dłużnika bez ich zgody

Organ chroniący dane nie potrzebuje wniosku

Administracja Újpestu zakwestionowała tę decyzję przed budapesztańskim sądem twierdząc, że organ nadzorczy nie ma prawa nakazywać usunięcia danych osobowych bez uprzedniego żądania osoby, której dane dotyczą.

Sąd w Budapeszcie poprosił TSUE o wykładnię RODO. Oto odpowiedź: 

- Organ nadzorczy państwa członkowskiego UE może nakazać z urzędu – tj. nawet bez uprzednio wyrażonego w tym celu żądania osoby, której dane dotyczą – usunięcie danych przetwarzanych niezgodnie z prawem, jeżeli taki środek jest konieczny dla wywiązania się z powierzonego mu zadania polegającego na egzekwowaniu pełnego przestrzegania RODO. Jeżeli organ ten stwierdzi, że przetwarzanie danych nie jest zgodne z RODO, ma wręcz obowiązek usunąć stwierdzone naruszenie, nawet bez uprzedniego żądania osoby, której dane dotyczą. Takie usunięcie może dotyczyć zarówno danych uzyskanych od tej osoby, jak i danych pochodzących z innego źródła - zaznaczył TSUE.

Jak zauważył Trybunał, wymóg otrzymania uprzedniego żądania oznaczałby, że administrator danych mógłby — w razie jego braku — zachować dane i nadal przetwarzać je w sposób niezgodny z prawem.

sygn. akt C-46/23

Wyrok jest odpowiedzią na pytanie węgierskiego sądu ws. wykładni przepisów ogólnego rozporządzenie o ochronie danych (RODO).

Chcieli pomóc w czasie COVID, potrzebowali danych osobowych

Pozostało 93% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nieruchomości
Trybunał: nabyli działkę bez zgody ministra, umowa nieważna
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Praca, Emerytury i renty
Czy każdy górnik może mieć górniczą emeryturę? Ważny wyrok SN
Prawo karne
Kłopoty żony Macieja Wąsika. "To represje"
Sądy i trybunały
Czy frankowicze doczekają się uchwały Sądu Najwyższego?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Sądy i trybunały
Łukasz Piebiak wraca do sądu. Afera hejterska nadal nierozliczona