„Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej” to działanie wspierające pieniędzmi z Unii inwestycje w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego i przerabiających rośliny na surowce energetyczne.
W tym roku do podziału jest 1,14 mld zł. W ciągu sześciu dni od rozpoczęcia przyjmowania wniosków Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostała ich 414 na kwotę 792 mln zł, co stanowi ponad 69 proc. tegorocznego limitu pieniędzy.
Największe zainteresowanie dofinansowaniem jest w Wielkopolsce (91 wniosków na kwotę ponad 190 mln zł), na Lubelszczyźnie (56) i Mazowszu (49). Najmniejsze – na Warmii i Mazurach, gdzie wnioski złożyło tylko dziesięć firm na kwotę 13,5 mln zł.
– W Wielkopolsce najwięcej wniosków złożyła branża mięsna, ale o najwyższe kwoty dotacji: 13 mln zł i 15 mln zł, wystąpiły nowo powstałe rafinerie biopaliw – objaśnia Piotr Łykowski, dyrektor oddziału ARiMR w Poznaniu.
– Lubelszczyzna to kraina owoców miękkich – malin i truskawek. Mamy też dużo sadów, a rolnicy uprawiają rośliny oleiste. Stąd dużo u nas przetwórni i spore zainteresowanie dotacjami. Najwięcej wniosków złożyły zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego. Po kilka mamy z mleczarni, zakładów tłuszczowych, a także magazynujących i handlujących produktami rolnymi. Firmy występują o dofinansowanie rozbudowy, remontów, modernizacji czy zakupów nowych urządzeń do przetwórstwa – wylicza Marcin Troć z Biura Wsparcia Inwestycyjnego lubelskiego oddziału ARiMR.