W Ubii zgłoszono ok. 3,8 tys. niebezpiecznych produktów żywnościowych

W ubiegłym roku kraje UE zgłosiły ok. 3,8 tys. niebezpiecznych produktów żywnościowych, które wcześniej nie były odnotowane w unijnym systemie wczesnego ostrzegania RASFF, to o 13 proc. więcej w stosunku do 2010 r. - wynika z danych KE ogłoszonych w piątek.

Publikacja: 20.07.2012 18:10

RASFF to unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: żywności, paszach i materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

W zeszłym roku kraje zgłosiły o 13 proc. więcej - w porównaniu z poprzednim rokiem - nowych powiadomień dotyczących produktów, które wcześniej nie były notowane w RASFF. Łącznie nowych powiadomień było ponad 3,8 tys. i dotyczyły one głównie obecności aflatoksyn w paszach (najczęściej z Indii), suszonych owocach i orzechach (z Chin i Turcji) oraz substancji chemicznych w wyrobach kuchennych z Chin, które mogły przedostać się do żywności.

Polska zgłaszała w zeszłym roku problemy z ziarnami oraz orzechami zawierającymi roztocza.

To, że nowych powiadomień w RASFF było w zeszłym roku więcej - podkreśliła Komisja Europejska w komunikacie - świadczy o tym, że system jest coraz skuteczniejszy. KE zaznacza też, że ponad połowa powiadomień w RASFF dotyczyła żywności i pasz odrzuconych już na granicach Unii.

Najważniejszym w zeszłym roku i jednym z najpoważniejszych w historii UE przypadkiem skażenia żywności była epidemia spowodowana przez EHEC (enterokrwotoczny szczep bakterii Escherichia coli). Wybuchła ona w połowie maja 2011 r., w jej następstwie zmarło około 50 osób. Jedno z ognisk epidemii znajdowało się w północnych Niemczech, a drugie w południowo-zachodniej Francji. Prawdopodobnie, jak ocenia KE, źródłem skażenia była partia nasion kozieradki importowana z Egiptu.

KE zapewniła w piątek, że podjęła działania mające zapobiec powtórzeniu się takiego kryzysu, m.in. wprowadziła specjalne wymogi higieny i kryteria mikrobiologiczne dotyczące kiełków, przeprowadza też specjalne szkolenia z higieny produkcji żywności dla głównych partnerów handlowych. Jednak "nigdy nie jest tak, że ryzyko zupełnie nie istnieje" - przyznał na briefingu w KE Frederic Vincent, rzecznik unijnego komisarza ds. zdrowia Johna Dalli.

Również w zeszłym roku po awarii japońskiej elektrowni jądrowej Fukushima za pośrednictwem RASFF państwa UE przeprowadzały analizy poziomu napromieniowania żywności i pasz z Japonii. Jednocześnie Japonia wprowadziła kontrole przedwywozowe żywności i paszy z dotkniętej awarią strefy. KE poinformowała w piątek, że do końca października br. zdecyduje, czy można już zmniejszyć zakres tych kontroli.

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) działa w UE od 1979 r. Prócz 27 krajów UE obejmuje również Norwegię, Lichtenstein i Islandię oraz w pewnym zakresie Szwajcarię.

RASFF to unijny system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach: żywności, paszach i materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

W zeszłym roku kraje zgłosiły o 13 proc. więcej - w porównaniu z poprzednim rokiem - nowych powiadomień dotyczących produktów, które wcześniej nie były notowane w RASFF. Łącznie nowych powiadomień było ponad 3,8 tys. i dotyczyły one głównie obecności aflatoksyn w paszach (najczęściej z Indii), suszonych owocach i orzechach (z Chin i Turcji) oraz substancji chemicznych w wyrobach kuchennych z Chin, które mogły przedostać się do żywności.

Biznes
Aktywa oligarchów trafią do firm i osób w Unii poszkodowanych przez rosyjski reżim
Biznes
Rekordowe wydatki Kremla na propagandę za granicą. Czy Polska jest od niej wolna?
Biznes
Polskie firmy nadrabiają dystans w cyfryzacji
Biznes
Rafako i Huta Częstochowa. Będą razem produkować dla wojska?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Materiał Promocyjny
Dlaczego Polacy boją się założenia firmy?
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne