Obecnie Chiny zajmują piąte miejsce pod względem ilości importowanej wieprzowiny. W ubiegłym roku zwiększyły import tego mięsa do 130 tys. ton, czyli aż o 44 proc. Do 2017 roku podwoją tę ilość.
Największym importerem wieprzowiny pozostanie Japonia, na drugim zaś miejscu – Rosja. Ten ostatni kraj zwiększy w najbliższej dekadzie import mięsa wieprzowego o 200 tys. ton, przekraczając już w 2014 roku milion ton. USDA podkreśla, że w żadnym innym państwie nie nastąpi tak duży przyrost importu wieprzowiny. Meksyk do 2017 r. ma zwiększyć przywóz tego mięsa o 150 tys. ton.
Głównym dostawcą wieprzowiny pozostaną Stany Zjednoczone – do 2017 roku prognozują wzrost eksportu z 1,4 mln ton do 1,9 mln ton. W tym czasie Unia Europejska poprawi swój wynik tylko o ok. 1,5 proc. Na rynku wieprzowiny zapowiada się coraz większa konkurencja ze strony Brazylii, która zwiększy swój eksport o 50 proc. do 2017 r. Głównymi odbiorcami jej mięsa będą rynki wrażliwe na ceny, między innymi Rosja.
Amerykańskie ministerstwo przewiduje, że do 2017 r. główni producenci wieprzowiny będą zwiększali swój eksport średnio w tempie 2,1 proc. rocznie, wołowiny zaś – o 1,1 proc.