Wysokie ceny żywności znajdują swoje odbicie w coraz wyższych zarobkach polskich rolników. W ubiegłym roku dochód gospodarstw rolnych wzrósł o ponad 11 proc., do prawie 17 tys. zł na osobę. To jest wynik całoroczny, zebrany z 750 tys. gospodarstw obserwowanych przez FADN (Europejski System Zbierania Danych Rachunkowych z gospodarstw rolnych).
Z danych tych wynika, że najbardziej podskoczyły dochody gospodarstw ogrodniczych – o prawie 77 proc., do ponad 50 tys. zł na osobę pełnozatrudnioną. – Część producentów owoców i warzyw poniosła wysokie straty w wyniku powodzi, a zyskały gospodarstwa, gdzie nie zanotowano klęsk żywiołowych. Spodziewam się bardzo dużego zróżnicowania wyników między regionami – zauważa dr Lech Goraj, szef FADN.
Wyspecjalizowanym gospodarstwom lepiej
Ciekawe jest, że dochód za cały rok zrealizowany przez producentów zbóż i roślin oleistych był gorszy niż w 2009 roku. To wynika z mniejszych zbiorów. Ponadto ceny surowców rolnych zdecydowanie podniosły się dopiero pod koniec roku. – Do tego czasu większość rolników sprzedawała swoje produkty krótko po zbiorach ze względu na potrzeby finansowe i brak możliwości magazynowania. Jeśli pod koniec roku ceny podskoczyły, to w głównej mierze nie rolnicy na tym zarobili – dodaje dr Goraj.
FADN posiada szczegółowe dane dotyczące poszczególnych grup produkcji. Ze wstępnych obliczeń wynika, że ubiegły rok był nieudany dla producentów wieprzowiny i wołowiny. Dochód z produkcji mleka wzrósł o jedną czwartą, ale szczególnie udany był miniony rok dla producentów warzyw, truskawek i drobiu.