Reklama

Ceny żywności zaczynają spadać

Zbliżająca się recesja rosnące zapasy surowców rolnych spowodowały, że indeks cen żywności FAO spadł we wrześniu o 2 pkt.

Publikacja: 06.10.2011 19:42

Ceny żywności zaczynają spadać

Foto: Fotorzepa, Rafał Guz rg Rafał Guz

Indeks cen Światowej Organizacji Żywności (FAO) wyniósł we wrześniu 225 punktów, czyli 2 punkty mniej niż w sierpniu. Jest już 13 pkt. poniżej szczytu z lutego 2011 r.

FAO uwzględnia w indeksie notowania głównych surowców rolnych (cukru, zbóż, roślin oleistych) oraz mleka i mięsa. W ubiegłym miesiącu wszystkie ceny spadały, a najbardziej potaniały zboże i cukier. Odpowiada za to zwiększenie produkcji po żniwach i odbudowanie światowych zapasów. Według oceny FAO zbiory zbóż na świecie wyniosą 2,31 mld ton, czyli o 3 proc. więcej niż w 2010 roku. Ich zużycie wzrośnie natomiast w nadchodzącym sezonie o 1,3 proc. W czerwcu 2012 roku zapasy mają być o 7 mln ton wyższe niż w tym roku.

Obawy o nawrót recesji spowodowały szybkie zmniejszanie się popytu na surowce rolne i żywność. Spadła zwłaszcza produkcja etanolu, do której wykorzystywano kukurydzę i cukier wskazuje Światowa Organizacja Żywności.

Spadek cen surowców i zaczyna być widoczny także w Polsce. Według GUS w sierpniu żywność potaniała o1,6 proc. Przewiduje się, że w okresie wrzesień grudzień2011 roku miesięczne tempo wzrostu cen żywności będzie nieco wolniejsze niż w miesiącach wcześniejszych oraz w analogicznym okresie przed rokiem ocenia Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W jej ocenie w grudniu ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o ok. 2 - 2,5 proc. wyższe niż w sierpniu tego roku i o 4 - 5 proc. wyższe niż w grudniu 2010 r. Według wrześniowych prognoz instytutu do końca roku najbardziej potanieją cukier i jaja, nieznacznie podrożeją pieczywo i nabiał, mięso i oleje mogą kosztować o ok. 10 proc. więcej.

Reklama
Reklama

FAO co prawda spodziewa się dalszych spadków cen i zwiększenia globalnych zapasów, ale 32 kraje będą potrzebować pomocy żywnościowej z powodu klęsk żywiołowych.

Indeks cen Światowej Organizacji Żywności (FAO) wyniósł we wrześniu 225 punktów, czyli 2 punkty mniej niż w sierpniu. Jest już 13 pkt. poniżej szczytu z lutego 2011 r.

FAO uwzględnia w indeksie notowania głównych surowców rolnych (cukru, zbóż, roślin oleistych) oraz mleka i mięsa. W ubiegłym miesiącu wszystkie ceny spadały, a najbardziej potaniały zboże i cukier. Odpowiada za to zwiększenie produkcji po żniwach i odbudowanie światowych zapasów. Według oceny FAO zbiory zbóż na świecie wyniosą 2,31 mld ton, czyli o 3 proc. więcej niż w 2010 roku. Ich zużycie wzrośnie natomiast w nadchodzącym sezonie o 1,3 proc. W czerwcu 2012 roku zapasy mają być o 7 mln ton wyższe niż w tym roku.

Reklama
Biznes
Asseco pokazało wyniki. Co można z nich wyczytać?
Biznes
Luksusowe życie rektora rosyjskiej szkoły szpiegów
Biznes
Ważny unijny sektor już się odradzał. Cła Donalda Trumpa mogą go na nowo znokautować
Biznes
Amunicja dla wojska, wzrost cen mieszkań i złoto na historycznych szczytach
Biznes
Są pierwsze sukcesy deregulacji. Skorzystają wszyscy, nie tylko przedsiębiorcy
Reklama
Reklama