Wszystko przez to, że Unia Europejska chce ograniczyć ilość kumaryny używanej w pieczonych produktach. Kumaryna, która występuje m.in. w cynamonie używanym do wypieku tradycyjnych duńskich drożdżowo-cynamonowych spiralnych bułek, może w nadmiarze powodować uszkodzenie nerek i wątroby..

Zgodnie z prawem UE w produktach spożywczych maksymalna dopuszczalna zawartość kumaryny wynosi 2 mg na kg produktu. Dotychczas w Danii nie było żadnych limitów. Pod naciskiem Brukseli Dania wprowadziła górny limit zawartości kumaryny do 15 mg na kg. Natomiast w sąsiedniej Szwecji aż 50 mg na kg.

Tymczasem spiralne bułki drożdżowe - kanelsnegle (cynamonowe ślimaki), są hojnie doprawione cynamonem. Kanelsnegleod ponad 200 lat są tradycyjnym deserem na Boże Narodzenie. Problem nie dotyczy jednak tylko Danii, ale całej Skandynawii, gdzie drożdżowe bułki z dużą ilością cynamonu są bardzo popularne. W Szwecji noszą nazwę kanenbullar i rząd postanowił wziąć je pod ochronę, jako danie "tradycyjne i narodowe".