Styl życia

Raj dla smakoszy mango

ROL
W stanie Harjana w północnych Indiach rozpoczął się doroczny festiwal mango. Ten szlachetny owoc stanowi ważny element codziennej diety Hindusów.
Na festiwalu mango zgromadzono blisko trzy tysiące odmian tego owocu. Największym uznaniem cieszy się blisko trzysta tych najrzadszych, ale i najdroższych. Owoce niektórych najszlachetniejszych mango ważą około pół kilograma.
Podczas festiwalu w Harjanie prezentowane są także przetwory z tego owocu. Oprócz dżemów są pikantne pikle, słodkawe i gęste sosy - czatneje, a także tradycyjne indyjskie placki przesycone aromatem mango. Dla smakoszy organizowane są konkursy w zjedzeniu największej liczby owoców w ściśle określonym czasie. Indie są największym na świecie producentem owoców mango, a ich wykorzystanie w tamtejszej kuchni jest niezwykle różnorodne - od owocowych sałatek po wymyślne potrawy gotowane.
Źródło: Rzeczpospolita OnLine

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL