Wydatek na obiad to koszt firmy, bo najedzony podwładny lepiej pracuje

Fotorzepa, Radek Pasterski RP Radek Pasterski
Zatrudniony, który dostanie strawę podczas służbowego spotkania, powinien chętniej wykonywać swoje zadania. Pracodawca może więc odliczyć koszty posiłku
Bez względu na to, czy obowiązek zapewnienia jedzenia pracownikom nakładają na niego przepisy, czy nie. Tak wynika z pisma Ministerstwa Finansów zamieszczonego w Biuletynie Skarbowym nr 6/2007.Niekiedy firma jest zobowiązana do wyżywienia zatrudnionych i wtedy nie ma wątpliwości, że może odliczyć koszty zakupów. Z art. 232 kodeksu pracy wynika, że pracodawca musi zapewnić posiłek pracownikom zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Szczegółowe zasady określa rozporządzenie Rady Ministrów z 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (DzU nr 60, poz. 279). Przykładowo takie posiłki muszą wydawać firmy zatrudniające pracowników wykonujących prace związane ze znacznym wysiłkiem fizycznym, w pomieszczeniach zamkniętych w niskiej lub wysokiej temperaturze albo na otwartej przestrzeni w okresie zimowym.Czy szef odliczy jednak wydatki, jeśli zafunduje załodze coś nieobowiązkowego? ...
Źródło: Rzeczpospolita

WIDEO KOMENTARZ

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL