Pandemia: McDonald's wstrzymuje otwieranie restauracji w USA

McDonald's zdecydował, że w związku ze wzrostem zakażeń koronawirusem w USA wstrzyma przez następne 21 dni dalsze otwieranie restauracji w kraju.

Aktualizacja: 03.07.2020 13:11 Publikacja: 03.07.2020 11:46

Pandemia: McDonald's wstrzymuje otwieranie restauracji w USA

Foto: Bloomberg

Według informacji agencji Reutera Joe Erlinger, prezydent McDonald's w USA i Mark Salebra, szef National Franchisee Leadership Alliance napisali specjalny list do pracowników tłumacząc, że rośnie liczba infekcji i otwarcie kolejnych restauracji nie jest bezpieczne, zarówno dla klientów, jak i pracowników McDonald's.

Kierownictwo sieci zaleciło też managerom otwartych lokali, by zapoznali się z lokalnymi zasadami i wytycznymi w sprawie zasad bezpieczeństwa podczas pandemii. W razie konieczności mają oni zamknąć ponownie lokale dla klientów i serwować tylko dania na wynos.

W Stanach już nadeszła druga fala epidemii. Po raz pierwszy dobowa liczba zakażeń SARS-CoV-2 przekroczyła 50 tys.

Kilka stanów zdecydowało, że w związku z drugą falą zachorowań nie pozwoli na ponowne otwarcie restauracji. Na ponowne otwarcie lokali nie zgadza się New Jersey oraz Nowy Jork, a gubernator Kalifornii Gavin Newsom zalecił restauracjom w kilku hrabstwach by na co najmniej trzy tygodnie zrezygnowały z otwierania lokali dla klientów.

McDonald's rozpoczął otwieranie swoich restauracji w maju - po dwóch miesiącach przerwy, ale stosując się do zasad bezpieczeństwa. W sumie sieć uruchomiła 2 tys. lokali, czyli około 15 wszystkich na terenie USA. Klienci mogli zjeść w restauracji posiłek, pod warunkiem, że zanim usiądą do stołu noszą maseczki ochronne i dezynfekują dłonie wchodząc do lokalu.

W czasie trwania pandemii wszystkie restauracje tej sieci oferujące dania na wynos normalnie funkcjonowały w USA.

Według informacji agencji Reutera Joe Erlinger, prezydent McDonald's w USA i Mark Salebra, szef National Franchisee Leadership Alliance napisali specjalny list do pracowników tłumacząc, że rośnie liczba infekcji i otwarcie kolejnych restauracji nie jest bezpieczne, zarówno dla klientów, jak i pracowników McDonald's.

Kierownictwo sieci zaleciło też managerom otwartych lokali, by zapoznali się z lokalnymi zasadami i wytycznymi w sprawie zasad bezpieczeństwa podczas pandemii. W razie konieczności mają oni zamknąć ponownie lokale dla klientów i serwować tylko dania na wynos.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Przy granicy z Polską powstanie park wodny Aquapolis. Są i złe wiadomości
Biznes
Krzysztof Gawkowski: Nikt nie powinien mieć TikToka na urządzeniu służbowym
Biznes
Alphabet wypłaci pierwszą w historii firmy dywidendę
Biznes
Wielkie firmy zawierają sojusz kaucyjny. Wnioski do KE i UOKiK
Biznes
KGHM zaktualizuje strategię i planowane inwestycje