Naukowcy z Izraela i Hiszpanii badali pozostałości po naszych paleolitycznych przodkach zamieszkujących jaskinię Qesem w pobliżu Tel Awiwu sprzed około 400 000 lat. Odkryli tam bezpośrednie dowody na to, że żyjący w niej ludzie zostawiali sobie kości zwierząt wypełnione szpikiem jako zapas pokarmu. Następnie rozłupywali je, aby dostać się do tłustego przysmaku ukrytego wewnątrz. Zapasy te spożywali nawet przez dziewięć tygodni.
- Szpik kostny stanowi ważne źródło pożywienia i jako taki od dawna znajdował się w prehistorycznej diecie - wyjaśnia profesor Daniel Villalba z Uniwersytetu w Llei. - Dotychczasowe dowody wskazują na natychmiastowe spożycie szpiku po usunięciu tkanek miękkich. W naszej pracy przedstawiamy dowody przechowywania i opóźnionego użycia szpiku kostnego w jaskini Qesem - dodaje.