Dla naszych przodków szpik kostny był jak zupa z puszki

Badania pokazały, że prehistoryczni ludzie zostawiali sobie szpik kostny na później. Traktowali go jako zapas pożywienia i spożywali przez kolejne dziewięć tygodni. Zupełnie jak my, kiedy jemy zupę z puszki.

Aktualizacja: 10.10.2019 11:29 Publikacja: 10.10.2019 11:23

Dla naszych przodków szpik kostny był jak zupa z puszki

Foto: stock.adobe.com

tn

Naukowcy z Izraela i Hiszpanii badali pozostałości po naszych paleolitycznych przodkach zamieszkujących jaskinię Qesem w pobliżu Tel Awiwu sprzed około 400 000 lat. Odkryli tam bezpośrednie dowody na to, że żyjący w niej ludzie zostawiali sobie kości zwierząt wypełnione szpikiem jako zapas pokarmu. Następnie rozłupywali je, aby dostać się do tłustego przysmaku ukrytego wewnątrz. Zapasy te spożywali nawet przez dziewięć tygodni.

- Szpik kostny stanowi ważne źródło pożywienia i jako taki od dawna znajdował się w prehistorycznej diecie - wyjaśnia profesor Daniel Villalba z Uniwersytetu w Llei. - Dotychczasowe dowody wskazują na natychmiastowe spożycie szpiku po usunięciu tkanek miękkich. W naszej pracy przedstawiamy dowody przechowywania i opóźnionego użycia szpiku kostnego w jaskini Qesem - dodaje.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Archeologia
Zaskakujące znalezisko na budowie S17. Archeolodzy odkryli szczątki mamuta
Archeologia
Dlaczego upadła cywilizacja Majów? Naukowcy mają nowe dowody
Archeologia
Przełomowe odkrycie archeologów. Nowe ustalenia na temat ewolucji człowieka
Archeologia
Najnowsze odkrycie archeologów w Egipcie. Odsłonięto trzy starożytne grobowce
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Archeologia
Naukowcy zbadali szkielet rzymskiego gladiatora. Przełomowe wyniki analiz