Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 10.10.2019 11:29 Publikacja: 10.10.2019 11:23
Foto: stock.adobe.com
Naukowcy z Izraela i Hiszpanii badali pozostałości po naszych paleolitycznych przodkach zamieszkujących jaskinię Qesem w pobliżu Tel Awiwu sprzed około 400 000 lat. Odkryli tam bezpośrednie dowody na to, że żyjący w niej ludzie zostawiali sobie kości zwierząt wypełnione szpikiem jako zapas pokarmu. Następnie rozłupywali je, aby dostać się do tłustego przysmaku ukrytego wewnątrz. Zapasy te spożywali nawet przez dziewięć tygodni.
- Szpik kostny stanowi ważne źródło pożywienia i jako taki od dawna znajdował się w prehistorycznej diecie - wyjaśnia profesor Daniel Villalba z Uniwersytetu w Llei. - Dotychczasowe dowody wskazują na natychmiastowe spożycie szpiku po usunięciu tkanek miękkich. W naszej pracy przedstawiamy dowody przechowywania i opóźnionego użycia szpiku kostnego w jaskini Qesem - dodaje.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Tajemnicza czaszka odnaleziona kilka lat temu w Chinach była obiektem intensywnych badań naukowców, ponieważ nie...
W trakcie badań wykopaliskowych w miejscowości Łabunie koło Zamościa archeolodzy odkryli kości mamuta. Badania p...
Naukowcy zbadali DNA szkieletów Majów, pochowanych w pobliżu Copán. Analiza potwierdziła dramatyczny spadek popu...
Hiszpańscy naukowcy dowodzą, że znaleźli najstarszy kompletny odcisk palca człowieka, który umieszczony został n...
Egipskie Ministerstwo Turystyki i Zabytków poinformowało o nowym odkryciu archeologicznym. Badaczom udało się uz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas