Najnowszy raport FAO - The state of Agriculural Commodity Markts 2018 - Agricultural Trade, Climat Changes and Food Seciurity (Stan rynków rolnych 2018 - handel produktami rolnymi, zmiany klimatyczne i bezpieczeństwo żywnościowe), przynosi prognozę sytuacji na rynku produktów rolnych w 2050 r.
Według stanu na koniec 2016 r. największymi eksporterami produkcji rolnej były: Unia Europejska z udziałem w globalnym eksporcie - 41,1 proc., USA (11 proc.) i Brazylia (5,7 proc.). Najwięksi importerzy to Unia Europejska (39,1 proc.) USA (10,1 proc. i Chiny (8,2 proc.).
Czytaj także: Susza uderza w umowy rolników ze skupami
Import UE się zmniejsza (w 2010 r. był to 45,1 proc. ogółu), a eksport produktów rolnych rośnie, odwrotnie jest w państwach Azji, Afryki i Bliskiego Wschodu. A więc tam, gdzie najszybciej przybywa ludzi, najszybciej zmienia się klimat, a produkcja żywności za tym nie nadąża.
Według ekspertów FAO globalne ocieplenie spowoduje niekorzystne zmiany w rolnictwie najsilniej odczuwalne i najszybciej zauważalne w Zachodniej Afryce i Indiach, gdzie produkcja spadnie o 2,9 proc. i 2,6 proc. Natomiast kraje północy, dzięki ociepleniu będą mogły zwiększyć produkcję rolną. Najwięcej zyskają na tym Kanada (wzrost o 2,5 proc.) i Rosja (+0,9 proc.).