Eksport żywności z Unii bije rekordy

Przebojami europejskiego eksportu żywności są nieustająco: alkohole, mięso i żywność dla dzieci.

Publikacja: 23.07.2019 21:00

Eksport żywności z Unii bije rekordy

Foto: Bloomberg

Eksport rolno-spożywczy UE silnie rośnie od początku roku, przy czym maj był rekordowy – poinformowała właśnie Komisja Europejska w comiesięcznym raporcie. Dodatnie saldo Unii w handlu żywnością niemal się podwoiło, dzięki skokowi z 1,3 mld euro do 2,1 mld.

Eksport w maju wzrósł o 13 proc. rok do roku i wyniósł 12,8 mld euro. Import także w tym czasie przyspieszył, ale jednak w spokojniejszym tempie 6 proc., do 10,7 mld euro. Komisja nie podaje w tym raporcie wartości eksportu od stycznia, ale w ciągu ostatnich 12 miesięcy Unia wysłała w świat żywność wartą 142,8 mld euro, o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.

– Jeśli przyjrzeć się kategoriom produktowym, szczególny wzrost wartości eksportu zanotowano w handlu wieprzowiną (o 156 mln euro), alkoholach spirytusowych i likierach (wzrost o 151 mln euro), winie i wermucie (skok o 137 mln euro) i żywności dla dzieci (108 mln euro) – informuje KE w swoim raporcie. Z największym spadkiem eksportu musieli się z kolei mierzyć producenci mięsa wołowego i buraków cukrowych, olejów, w tym olejów palmowych i z oliwek, a także żywych zwierząt i kwasów tłuszczowych.

Czytaj także: Żywność: eksport rośnie, także do Czech i na Słowację

W wynikach eksportu odbija się oczywiście sytuacja na świecie – wojna handlowa Stanów Zjednoczonych z Chinami sprawiła, że import amerykańskiej żywności do Państwa Środka jest droższy o co najmniej 25 proc. Na efekt nie trzeba było długo czekać – w maju rekordowo wzrósł eksport do Chin (o 320 mln euro), USA (307 mln euro). Za dobre wyniki eksportu mięsa w dużej mierze odpowiadają wysyłki wieprzowiny do Chin, które od początku roku wzrosły o 50 proc.

Do zwiększenia popularności europejskiej żywności w Japonii (skok w maju o 165 mln euro) mogła z kolei przyczynić się umowa o wolnym handlu między Unią a Tokio, która weszła w życie w lutym 2019 r. Tutaj handel z pewnością jeszcze wzrośnie. Najmocniej spadł handel z Iranem (o 29 mln euro), Libią i Marokiem (po 27 mln euro w dół).

Największym importerem są USA, Brazylia i Ukraina, natomiast import do Unii Europejskiej rośnie dzięki rozpędzającej się produkcji żywności na Ukrainie (wzrost wartości eksportu o 173 mln euro), Chinom (skok 103 mln euro), USA i Argentynie. Tu sprowadzaliśmy głównie oliwki, nasiona kakao, owoce tropikalne i oleje.

Polska ma swój udział w sukcesie europejskich producentów żywności. Wartość polskiej sprzedaży zagranicznej na rynki trzecie skoczyła o 18 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku.

– W tym roku wzrosła rola Stanów Zjednoczonych. Amerykanie zwiększyli zakupy nie tylko przetworów rybnych, ale też owoców, wyrobów cukierniczych i przetworów owocowo-warzywnych – wylicza Grzegorz Rykaczewski, analityk rynków rolnych w banku Santander.

Naszym przebojem eksportowym są ryby, a konkretnie – przetwory rybne. Co ciekawe, duża część wysyłanych za granicę gotowych produktów pochodzi z surowców, które sami sprowadzamy (np. surowe ryby). – Sprzedaż ryb skoczyła aż o 43 proc., wyniki tej branży wspierała głównie większa sprzedaż do Stanów Zjednoczonych, która dzięki wzrostowi o 175 proc. osiągnęła wartość 14 mln euro. O niemal jedną czwartą (23 proc.) poprawiła się też sprzedaż artykułów mlecznych, dzięki m.in. ponaddwukrotnie większej sprzedaży mleka płynnego do Chin (122 proc. r./r.) oraz wzrostowi eksportu proszków mlecznych do Jemenu, Meksyku, Japonii, Indonezji, na Filipiny i do Chin.

– Zarówno w przypadku przetworów rybnych, jak i produktów mleczarskich wartość polskiego eksportu poza UE wzrosła szybciej niż wartość unijnego eksportu – zauważa Rykaczewski.

O 17 proc. zwiększyła się również pozaunijna sprzedaż przetworów zbożowych, z kolei polskie pieczywo i produkty cukiernicze zanotowały skok o jedną trzecią.

Eksport rolno-spożywczy UE silnie rośnie od początku roku, przy czym maj był rekordowy – poinformowała właśnie Komisja Europejska w comiesięcznym raporcie. Dodatnie saldo Unii w handlu żywnością niemal się podwoiło, dzięki skokowi z 1,3 mld euro do 2,1 mld.

Eksport w maju wzrósł o 13 proc. rok do roku i wyniósł 12,8 mld euro. Import także w tym czasie przyspieszył, ale jednak w spokojniejszym tempie 6 proc., do 10,7 mld euro. Komisja nie podaje w tym raporcie wartości eksportu od stycznia, ale w ciągu ostatnich 12 miesięcy Unia wysłała w świat żywność wartą 142,8 mld euro, o 4,3 proc. więcej niż rok wcześniej.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Polacy oszczędzają i nie marnują żywności
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli