Bruksela dopłaci miliardy do jedzenia w pandemii

Wielomiliardowy fundusz pomocy społecznej ma się otworzyć dla ofiar kryzysu gospodarczego wywołanego przez Covid-19.

Aktualizacja: 17.04.2020 09:12 Publikacja: 16.04.2020 21:00

Bruksela dopłaci miliardy do jedzenia w pandemii

Foto: AFP

Koronawirus mobilizuje środki pomocowe Unii Europejskiej z wielu stron. W piątek, 17 kwietnia Parlament Europejski ma przyjąć regulacje, które pozwolą na dostosowanie działającej już unijnej pomocy żywnościowej do nowych wyzwań spowodowanych kryzysem gospodarczym w czasach pandemii Covid-19. UE już przed sześciu laty powołała Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), z budżetem sięgającym 3,8 mld euro. Do tego roku z żywności finansowanej z tego źródła korzystało rocznie nawet 13 mln ludzi, ale zachodzą obawy, że kryzys wywołany koronawirusem może zwiększyć liczbę osób potrzebujących.

Pomoc żywnościowa zmaga się z podobnymi problemami, co cały unijny sektor produkcji żywności – w tym z rwącymi się łańcuchami dostaw i problemami z logistyką. Brakuje także ludzi. Zmiany w organizacji FAED zostały uzgodnione na początku kwietnia przez państwa członkowskie, następnie Komisja Europejska wysłała do PE propozycję nowych przepisów. „Dystrybucja żywności i podstawowej pomocy materialnej staje w obliczu coraz większych ograniczeń logistycznych i zasobów ludzkich, w szczególności z powodu ograniczenia i pilnej potrzeby wprowadzenia środków dystansowania społecznego w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się wirusa" – zauważyła KE w piśmie wysłanym do Parlamentu Europejskiego.

KE chce zezwolić krajom członkowskim m.in. na finansowanie z tego funduszu wyposażenia ochronnego czy dostarczania pomocy żywnościowej i podstawowej pomocy materialnej za pomocą bonów. Bruksela chce też uprościć sprawozdawczość na czas pandemii, a wydatki, które wspierają zdolności reagowania kryzysowego na wybuch Covid-19, mają być kwalifikowalne już od początku lutego 2020 r.

FAED został stworzony w 2014 r. jako działanie UE służące do zmniejszania najdotkliwszych form ubóstwa w Europie. Korzystają z niego wszyscy członkowie UE, w Polsce ze strony państwa do programu operacyjnego Pomoc Żywnościowa zaangażowany jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który kupuje żywność w przetargach publicznych, a rozdają partnerzy społeczni znani już ze zbiórek żywności, czyli Banki Żywności, Caritas, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Polski Czerwony Krzyż. W 2018 r. wspierali oni ponad 150 tys. osób. Łącznie w dystrybucję zaangażowanych było ponad 2,4 tys. partnerskich organizacji regionalnych i lokalnych.

Jak bardzo wzrosło zapotrzebowanie na żywność w czasach kryzysu, pokazuje przykład i Polski, i Włoch. W naszym kraju surowe środki walki z koronawirusem niemal całkowicie zablokowały takie sektory gospodarki, jak gastronomia, hotelarstwo, branża rozrywkowa, organizacja wydarzeń. Przyniosło to skokowy wzrost liczby osób bez pracy. – Pracujemy na 200 proc., dosłownie każdego dnia przybywa osób zmuszonych do skorzystania z naszej pomocy, zdecydowanie jest to bardzo widoczne zjawisko, ludzie tracą pracę z dnia na dzień i zostają bez środków do życia – mówi Anna Przetakiewicz, specjalistka ds. komunikacji w Bankach Żywności, które dostarczają też żywność osobom poddanym kwarantannie. Jednocześnie wzmożone zakupy spowodowały, że w sklepach mniej żywności doczekuje do krótkiego terminu przydatności, dlatego Banki muszą zbierać żywność z większej liczby placówek, co zwiększa koszty działalności. Banki uruchomiły więc zbiórkę pieniędzy na żywność na portalu zrzutka.pl.

We Włoszech z kolei żywność osobom w potrzebie zaczęła rozdawać... mafia, co opisał brytyjski „Guardian". Przestępcy oferują darmowe paczki żywnościowe osobom, które w czasach pandemii popadły w kłopoty finansowe. Dziennik ostrzega, że w ten prosty sposób mafiosi budują sobie poparcie wśród Włochów.

Koronawirus mobilizuje środki pomocowe Unii Europejskiej z wielu stron. W piątek, 17 kwietnia Parlament Europejski ma przyjąć regulacje, które pozwolą na dostosowanie działającej już unijnej pomocy żywnościowej do nowych wyzwań spowodowanych kryzysem gospodarczym w czasach pandemii Covid-19. UE już przed sześciu laty powołała Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), z budżetem sięgającym 3,8 mld euro. Do tego roku z żywności finansowanej z tego źródła korzystało rocznie nawet 13 mln ludzi, ale zachodzą obawy, że kryzys wywołany koronawirusem może zwiększyć liczbę osób potrzebujących.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku