Jak pisze "The New York Times”, naukowcy z Singapuru w swoim badaniu wykorzystali dane dotyczące 663 mężczyzn oraz kobiet w wieku powyżej 60 lat. Osoby te zapisywały informacje o swojej diecie, uwzględniając spożywanie sześciu rodzajów powszechnie konsumowanych grzybów.
Czytaj także: Ostrożnie z leśnymi grzybami
Za pomocą szczegółowych wywiadów i testów, badacze oceniali funkcje poznawcze. Po sprawdzeniu wielu czynników zdrowotnych, behawioralnych i społeczno-ekonomicznych, w tym spożycia mięsa, zielonych warzyw, owoców i orzechów, naukowcy odkryli, że w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniej niż jedną porcję grzybów tygodniowo (około 140 g), ci, którzy spożyli od jednej do dwóch porcji mieli o 43 proc. mniejsze szanse na wystąpienie zaburzeń. U ludzi, którzy jedli więcej niż dwie porcje, ryzyko to było mniejsze o 52 proc..