„Sprawdzamy, w jaki sposób możemy wymieszać zakupione w sklepie chemikalia i połączyć je tak, aby osiągały pewne właściwości, takie jak zdolność do przechowywania informacji lub kopiowania się?” – mówi Yin.
Związki, które połączyli badacze, to cząsteczki zwane aminokwasami, które są molekularnymi elementami składowymi białek wykonującymi większość prac strukturalnych i chemicznych wewnątrz żywych komórek. Istnieje 20 różnych aminokwasów, które łączą się, tworząc niezbędne dla życia białka. Zespół skupił się tylko na dwóch: alaninie i glicynie, które są jednymi z najprostszych przykładów tych molekuł. Do mieszaniny dodano również organiczny związek chemiczny zawierający grupę trifosforanową, która dostarcza energii do przebiegu reakcji pochodzącej z rozpadu wysokoenergetycznych wiązań fosforowych. Uważa się, że cząstka ta występowała w zupie pierwotnej.
Każdą zupę należy ugotować. Tak też postąpili naukowcy. Gotowali mieszaninę związków chemicznych w różnych temperaturach i przy zmiennej kwasowości roztworu. W mieszaninie bez fosforu, związki łączyły się ze sobą tylko w najsurowszych warunkach, wysokiej temperatury i kwasowości. Kiedy jednak dodano grupę trifosforanową, już w rozsądnych temperaturach powstawały krótkie łańcuchy alaniny i glicyny. A najciekawsze jest to, że alanina i glicyna nie łączyły się przypadkowo. Powstawały określone sekwencje w zależności od temperatury i zmian pH roztworu.
Naukowcy spekulują, że wraz ze wzrostem czasu gotowania może pojawić się jeszcze większa złożoność łańcuchów. Reakcje prowadzone w laboratorium trwały tylko 24h. W porównaniu z historią planety to mniej niż mrugnięcie oka. Teraz mają zamiar wzbogacić laboratoryjną zupę o większą ilość składników. Mają nadzieję na stworzenie mieszaniny, w której skomplikowane cząsteczki spontanicznie połączą się z prostych składników i stworzą samonapędzające się reakcje chemiczne, które oddziałują na siebie i nawzajem się odżywiają. Reakcje te mogą zawierać klucze do tworzenia nowych leków lub bardziej efektywnej syntezy istniejących związków.
„To, co pokazaliśmy, to fakt, że jesteś produktem swojego środowiska”- podkreślił Yin.