Obecnie drzewka tej odmiany są rozmnażane w szkółkach SGGW oraz Ryszarda Nowakowskiego (ARNO, Lewiczyn) i sprzedawane zainteresowanym sadownikom. Za trzy, cztery lata owoce powinny pojawić się na rynku. 

Odmiana "Chopin" ma wiele korzystnych cech, które czynią ją atrakcyjną dla sadowników,  konsumentów i przetwórców. Przede wszystkim jest ona odporna na parch (choroba grzybowa jabłoni), dzięki czemu wymaga znacznie mniejszej liczby zabiegów chemicznych, a nawet można z nich zupełnie zrezygnować. Z tego powodu jabłonie te nadają się także do uprawy amatorskiej i ekologicznej.

"Chopin" wyróżnia się także dużą trwałością po zbiorach (6-7 miesięcy), podczas gdy większość tego typu odmian to odmiany jesienne lub wczesnozimowe, których nie można zbyt długo przechowywać. Owoce tej odmiany mają "dużą wartość biologiczną", zawierają dużo kwasów organicznych.

Uzyskiwanie nowych odmian jabłoni jest bardzo ważne dla rozwoju sadownictwa, gdyż każda odmiana ma ograniczony czas wydajnego plonowania.  Aby utrzymać wielkość i jakość produkcji stare drzewa trzeba zastąpić nowymi.