Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Praca w sklepie spożywczym naraża pracowników na poważne ryzyko infekcji koronawirusem - ostrzegają naukowcy.

Publikacja: 30.10.2020 13:28

Naukowcy: praca w sklepie spożywczym to duże ryzyko infekcji

Foto: Adobe Stock

Badanie przeprowadzone w jednym z bostońskich sklepów wykazało, że aż 20 proc. pracujących tam osób miało COVID-19, a trzy na cztery zainfekowane osoby nie miały żadnych objawów.

I problem nie tylko w ty, że praca w sklepie naraża pracowników na poważne ryzyko zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza tych, którzy mają kontakt z klientami i wiąże się też z dużym obciążeniem psychicznym. Pracownicy stali się też prawdopodobnie "znaczącym źródłem transmisji" dla COVID-19, nie zdając sobie z tego sprawy. Analizy wykazały bowiem, że trzy na cztery osoby z pozytywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa, nie miały żadnych objawów.

104 osobom biorącym udział w badaniu pobrano wymazy z nosa. 20 proc. uzyskało wynik pozytywny. Naukowcy podkreślają, że był to znacznie wyższy wynik niż w innych społecznościach. U pracowników mających kontakt z klientami, ryzyko uzyskania pozytywnego testu na obecność SARS-CoV-2 wzrastała pięciokrotnie w stosunku do osób pracujących na innych stanowiskach.

Pracownicy biorący udział w badaniu deklarowali, że chronili się przed zakażeniem. Niemal wszyscy (91 proc.) stwierdzili, że w sklepie nosili maseczkę ochronną, 77 proc. twierdziło, że stosowali osłony twarzy również poza pracą. Ale tylko 66 proc. przyznawało, że podczas wykonywania obowiązków służbowych jest w stanie konsekwentnie zachowywać bezpieczny dystans społeczny.

Naukowców zaskoczył, jak duży był odsetek osób, które były zainfekowane SARS-CoV-2, ale chorobę przechodziły zupełnie bezobjawowo. Trzy na cztery zarażone osoby nie miały żadnych objawów.

- To bardzo niepokojące, ponieważ oznacza, że ??pracownicy sklepów spożywczych przyczyniają się do rozprzestrzeniania wirusa niemal jak "superroznosiciele" - powiedział dr Justin Yang, adiunkt w Boston University School of Medicine i badacz z Harvard School of Public Health.

Więcej: Onet

Badanie przeprowadzone w jednym z bostońskich sklepów wykazało, że aż 20 proc. pracujących tam osób miało COVID-19, a trzy na cztery zainfekowane osoby nie miały żadnych objawów.

I problem nie tylko w ty, że praca w sklepie naraża pracowników na poważne ryzyko zakażenia SARS-CoV-2, zwłaszcza tych, którzy mają kontakt z klientami i wiąże się też z dużym obciążeniem psychicznym. Pracownicy stali się też prawdopodobnie "znaczącym źródłem transmisji" dla COVID-19, nie zdając sobie z tego sprawy. Analizy wykazały bowiem, że trzy na cztery osoby z pozytywnym wynikiem testu na obecność koronawirusa, nie miały żadnych objawów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po” także od położnej. Izabela Leszczyna zapowiada zmiany
Diagnostyka i terapie
Zaświeć się na niebiesko – jest Światowy Dzień Świadomości Autyzmu
Diagnostyka i terapie
Naukowcy: Metformina odchudza, bo organizm myśli, że ćwiczy
Diagnostyka i terapie
Tabletka „dzień po”: co po wecie prezydenta może zrobić ministra Leszczyna?
zdrowie
Rośnie liczba niezaszczepionych dzieci. Pokazujemy, gdzie odmawia się szczepień
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił