Reklama
Rozwiń

Kiedy „dobry” cholesterol wcale nie jest dobry?

Przez lata uważano, że im wyższy poziom tak zwanego dobrego cholesterolu, tym lepiej. Ostatnie badania pokazują jednak, że może być wręcz odwrotnie.

Aktualizacja: 14.09.2018 11:48 Publikacja: 14.09.2018 11:28

Cholesterol ma dwie frakcje – tzw. złą LDL (od ang. „low density lipoprotein”) i tzw. dobrą - HDL (a

Cholesterol ma dwie frakcje – tzw. złą LDL (od ang. „low density lipoprotein”) i tzw. dobrą - HDL (ang. „high density lipoprotein”)

Foto: 203768203

Zbyt wysoki poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL może zwiększać ryzyko zawału, a także śmierci. Dowody na tę tezę pokazał zespół dr Marca Allard-Raticka z Emory University School of Medicine podczas sierpniowego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Zespół dr Allard-Raticka analizował zależności między poziomem cholesterolu HDL a ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i zawału serca. Badania objęły swoim zasięgiem blisko 6 tysięcy osób, których średnia wieku wynosiła 63 lata, 35 proc. z nich stanowiły kobiety. Większość uczestników cierpiała z powodu rozmaitych chorób serca.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne