Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 23.05.2018 16:31 Publikacja: 23.05.2018 16:31
Foto: AdobeStock
W wielu krajach obowiązują wytyczne, zgodnie z którymi osoby zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2 powinny ograniczyć spożycie jaj do najwyżej dwóch tygodniowo lub nawet całkowicie wykluczyć je z diety. Opinie co do zasadności tych zaleceń, nadal są wśród naukowców podzielone. Najnowsze badania nad wpływem jedzenia jaj na zdrowie przeprowadzili badacze z Uniwersytetu w Sydney w Australii (Diabetes and Egg, DIABEGG, American Journal of Clinical Nutrition). Wynika z nich, że nawet osoby chore na cukrzycę typu 2 lub nią zagrożone mogą bezpiecznie jeść jaja, które – jak zauważają autorzy badań – są dla nich bardzo cennym i jednocześnie niskokalorycznym źródłem wartości odżywczych.
Powinniśmy jasno zdefiniować, które branże traktujemy jako strategiczne i w których mamy jeszcze realną szansę,...
Osoby ze stwardnieniem rozsianym, które są aktywne zawodowo, mogą skorzystać z prewencji rentowej ZUS, czyli z d...
– Kiedyś stwardnienie rozsiane kojarzyło się wyłącznie z wózkiem inwalidzkim. Dla wielu osób diagnoza oznaczała...
– Zróżnicowanie terapii zarówno pod względem skuteczności, jak i sposobu podania, pozwala dostosować leczenie do...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Szpitale powiatowe domagają się korekty ustawy z 2022 r., która wprowadziła coroczne podwyżki minimalnych wynagr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas