Reklama
Rozwiń

Czerwone mięso szkodzi sercu. Jaki dowód znaleźli uczeni?

Częste spożywanie czerwonego mięsa to prosta droga do miażdżycy naczyń krwionośnych. Naukowcy wiedzą, jaki konkretnie związek za to odpowiada – donosi Onet, powołując się na badania amerykańskich naukowców.

Publikacja: 12.12.2018 15:40

Spożywanie ok. 23 dag czerwonego mięsa dziennie (odpowiednik ok. siedmiu plastrów boczku) istotnie z

Spożywanie ok. 23 dag czerwonego mięsa dziennie (odpowiednik ok. siedmiu plastrów boczku) istotnie zwiększa ryzyko miażdżycy

Foto: AdobeStock

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy. Teraz badacze z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA wykazali, że częste spożywanie czerwonego mięsa szkodzi sercu. Poinformowało o tym czasopismo "European Heart Journal" wydawane przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne – czytamy w Onecie.

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne
Zdrowie
Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne