Aktualizacja: 12.12.2018 15:40 Publikacja: 12.12.2018 15:40
Spożywanie ok. 23 dag czerwonego mięsa dziennie (odpowiednik ok. siedmiu plastrów boczku) istotnie zwiększa ryzyko miażdżycy
Foto: AdobeStock
O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Liczne badania dowodzą, że upodobanie do befsztyków zwiększa ryzyko takich chorób jak nowotwór jelita grubego, trzustki, udaru czy endometriozy. Teraz badacze z National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) w USA wykazali, że częste spożywanie czerwonego mięsa szkodzi sercu. Poinformowało o tym czasopismo "European Heart Journal" wydawane przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne – czytamy w Onecie.
Alkohol i nikotyna wywołują negatywne skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. W jaki sposób przeciwdziałać te...
Skumulowane koszty ustawy o minimalnym wynagrodzeniu dla pracowników ochrony zdrowia w tym roku pochłoną jedną c...
Każdego dnia w Polsce 160 osób umiera przedwcześnie z powodu otyłości. Choroba powoduje ponad 200 powikłań, z kt...
Czy jedzenie późno w ciągu dnia rzeczywiście utrudnia utratę wagi? To pytanie pojawia się często, gdy ktoś chce...
Europejski przemysł farmaceutyczny to sektor globalnie konkurencyjny. Wchodzimy jednak w bardzo wymagający okres...
Konkurencja na świecie się zaostrza. W niektórych obszarach Europa zaczyna tracić pozycję – mówi Oliver Várhelyi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas