Potrawy z rodowodem
By upamiętnić wielkich tego świata‚ nie tylko stawiano im pomniki. Ich imionami nazywano potrawy. Znamy je świetnie z restauracyjnych menu. Są dania poświę...
Ani guzika
Z Jarosławem Markiem Rymkiewiczem rozmawia Krzysztof Masłoń
Niech znowu zakwitną kosztele
Koszyk renet czy antonówek napełnia zapachem cały dom. To tylko jeden z powodów, by ratować od wyginięcia stare odmiany jabłoni
Malował jak Japończyk
Krakowskie Muzeum Manggha pokazuje nowe oblicze Wojciecha Weissa znanego przede wszystkim ze zmysłowych aktów
Zalew przaśnych gagów
Od dziś na ekranach „Jak stracić przyjaciół i zrazić do siebie ludzi”. Ta komedia ostro punktuje hipokryzję świata showbiznesu i piszących o nim dziennikar...
Klucz do zrozumienia gęsi
W najbliższy weekend z dużym prawdopodobieństwem spotkamy ludzi zaopatrzonych w lornetki i wpatrzonych w niebo. Ich celem nie będą jednak gwiazdy ani samol...
Ja, Bolivar
Simon Bolivar, zwycięzca w bitwie pod Boyacá, był człowiekiem prawdziwie niezwykłym, nawet jak na miarę swych czasów i okolic, gdzie nie brakło osobników n...