Morawiecki inaczej niż Duda. Jest stanowisko premiera ws. ustawy o SN

Do Trybunału Konstytucyjnego trafiło stanowisko szefa rządu Mateusza Morawieckiego w sprawie nowelizacji ustawy o Sądzie Najwyższym. Jest odmienne niż stanowisko prezydenta Andrzeja Dudy, który skierował ustawę do TK - informuje TVN24.

Publikacja: 27.03.2023 21:59

Prezydent Andrzej Duda i premier Mateusz Morawiecki

Foto: Fotorzepa/ Jerzy Dudek

Liczące blisko 100 stron stanowisko Prezesa Rady Ministrów z 24 marca 2023 r. to pierwsze z pisemnych stanowisk, które powinny być złożone w Trybunale zanim ten rozpozna wniosek prezydenta o zbadanie zgodności z Konstytucją RP niektórych przepisów ustawy z 13 stycznia 2023 r. o zmianie ustawy o Sądzie Najwyższym oraz niektórych innych ustaw.

W swoim stanowisku Prezes Rady Ministrów stwierdza, że zaskarżone przez prezydenta przepisy dotyczące testu niezależności sędziego oraz przekazujące sprawy dyscyplinarne i immunitetowe sędziów do Naczelnego Sądu Administracyjnego są zgodne z konstytucją.

"Przypomnieć należy, że celem ustawy jest wprowadzenie rozwiązań umożliwiających Polsce złożenie pierwszego wniosku o płatność funduszy z Krajowego Planu Odbudowy. (...) Ustawa będąca przedmiotem niniejszego postępowania pozwala w sposób zgodny z konstytucją uzyskać należne Polsce środki szczególnie potrzebne na rozwój w okresie znaczących wyzwań gospodarczych" - podkreślono w stanowisku szefa rządu podpisanym z upoważnienia premiera Mateusza Morawieckiego przez prezesa Rządowego Centrum Legislacji Krzysztofa Szczuckiego.

Przypomnijmy, że skierowana do TK nowelizacja miała wypełniać jeden z kamieni milowych - warunków do odblokowania funduszy z Krajowego Planu Odbudowy, które postawiła polskiemu rządowi Komisja Europejska.

- Nowela ustawy o Sądzie Najwyższym dotyka fundamentalnych kwestii dla działania wymiaru sprawiedliwości. Mowa nie tylko o prerogatywie Prezydenta, trwałości powołań sędziowskich, niezawisłości sędziowskiej, ale i prawidłowości umocowania NSA; to podstawowe wątpliwości związane z ustawą – wyjaśniała decyzję prezydenta minister Małgorzata Paprocka.

Za co prezydent Andrzej Duda skarży ustawę o SN do Trybunału

Nadal nie wiadomo, kiedy wniosek Andrzeja Dudy zostanie rozpoznany.  Jak zapewniała prezes TK Julia Przyłębska,  sprawie został nadany bieg i sygnatura (Kp 1/23), ale nie został wyznaczony termin rozprawy. Prezydencki wniosek musi rozpatrywać pełny skład TK, a  zdaniem obserwatorów spory wewnątrz Trybunału o kadencję Przyłębskiej, mogą to uniemożliwić.

Tomasz Pietryga: Krok prezydenta oddala KPO o lata świetlne

Prawo karne
CBA zatrzymało znanego adwokata. Za rządów PiS reprezentował Polskę
Spadki i darowizny