Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 09.06.2015 12:34 Publikacja: 09.06.2015 10:09
Foto: Bloomberg
Sezon na prace wakacyjne zaczął się już z początkiem czerwca, ale jego szczyt przypadnie na lipiec-sierpień, czyli na szkolne wakacje. - Jest to okres, gdy w wielu sektorach gospodarka przyspiesza. Przedsiębiorstwa, w których ten wzrost jest szczególnie duży, muszą sobie radzić z wzmożoną produkcją czy działalnością operacyjną poprzez tworzenie nowych miejsc pracy i zatrudnianie dodatkowych pracowników – wyjaśnia Tomasz Hanczarek, prezes Work Service, potentata usług HR, w tym pracy tymczasowej komentując jej analizę zarobków przy sezonowych zajęciach. Według niej, najgorzej płatne są prace w branży restauracyjnej - pomoc w kuchni zarobi tylko ok. 8 zł brutto na godzinę a kelner średnio ok. 9 zł (stawki wynoszą tu od 7 do 11 zł). Jednak kelnerzy i tak są w znacznie lepszej sytuacji, bo co najmniej drugie tyle mogą dostać w napiwkach, na które pomoc kuchenna często nie ma szans.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Większość z Polek i Polaków uważa, że ich praca ma sens. Jednak połowa odczuwa w niej codzienny stres, a co czwa...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Choć niewiele firm w Polsce uregulowało korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji, to coraz częściej oczekuj...
Pracownicy z krajów Europy Środkowo-Wschodniej byli przez długi czas podporą niemieckiego rynku pracy, łagodząc...
W czerwcu stworzono w USA 147 tys. nowych etatów (licząc poza rolnictwem), podczas gdy średnio prognozowano, że...
Wdrażanie sztucznej inteligencji nie jest tylko kwestią technologii, ale też zarządzania zmianą i przekwalifikow...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas