Reklama

Stanisław Remuszko: Mazurek Prababci

Alleluja, alleluja - oto wielkanocny mazurek mojej Prababci.

Publikacja: 29.03.2015 16:43

Stanisław Remuszko

Stanisław Remuszko

Foto: Fotorzepa

Nie wiadomo tylko, czy Kruszyńskiej czy Modrowskiej, bo moja Mama, która dziś miałaby 105 lat, nie pamiętała przy dyktowaniu, od której swojej babci go wzięła. W każdym razie przepis jest na pewno dziewiętnastowieczny i – co najważniejsze – wielekroć wypróbowany przeze mnie ze znakomitym rezultatem.

Najpierw - surowce: pół kilograma mąki, 30 dekagramów prawdziwego masła, 20 dekagramów cukru-pudru, 6 żółtek z ugotowanych na twardo jaj, 2 całej jaja, płaska łyżeczka soli (taka od herbaty), jeden utarty w moździerzu gorzki migdał (albo parę kropel tzw. zapachu migdałowego), wreszcie – nieduża cytryna.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Publicystyka
Jacek Nizinkiewicz: Polska może być celem Putina. Dlaczego gdy potrzeba jedności, Konfederacja się wyłamuje?
Publicystyka
Zuzanna Dąbrowska: Hołd lenny prezydenta Nawrockiego
Publicystyka
Michał Szułdrzyński: Jak Tusk i Kaczyński stali się zakładnikami Mentzena i Bosaka
Publicystyka
Michał Szułdrzyński: Narada Tuska i Nawrockiego przed spotkaniem z Trumpem w cieniu Westerplatte
Publicystyka
Jacek Nizinkiewicz: Karol Nawrocki potwierdził na Radzie Gabinetowej, jaki jest jego główny cel
Reklama
Reklama