Reklama
Rozwiń

Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Od 2021 r. w UE zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek

Aktualizacja: 25.05.2019 19:35 Publikacja: 25.05.2019 16:00

Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Foto: Adobe Stock

Nie tylko zmieniające się prawo, ale także nowe oczekiwania konsumentów stawiają przed branżą gastronomiczną zupełnie nowe wyzwania. Najpoważniejszym jest nowe podejście Unii Europejskiej do plastikowych opakowań jednorazowego użytku. Przepisy zostały już uchwalone i zmienione zasady wejdą w życie od 2021 r. Od tego momentu zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek – od sztućców, kubków czy słomek po pojemniki zrobione ze spienionego polistyrenu, które są bardzo często wykorzystywane przez branżę gastronomiczną w przypadku dań na wynos. Temat jest już bardzo głośny, wiec można się spodziewać, że przynajmniej w części placówek kwestia ta zostanie rozwiązana wcześniej.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni