Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Od 2021 r. w UE zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek

Aktualizacja: 25.05.2019 19:35 Publikacja: 25.05.2019 16:00

Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Foto: Adobe Stock

Nie tylko zmieniające się prawo, ale także nowe oczekiwania konsumentów stawiają przed branżą gastronomiczną zupełnie nowe wyzwania. Najpoważniejszym jest nowe podejście Unii Europejskiej do plastikowych opakowań jednorazowego użytku. Przepisy zostały już uchwalone i zmienione zasady wejdą w życie od 2021 r. Od tego momentu zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek – od sztućców, kubków czy słomek po pojemniki zrobione ze spienionego polistyrenu, które są bardzo często wykorzystywane przez branżę gastronomiczną w przypadku dań na wynos. Temat jest już bardzo głośny, wiec można się spodziewać, że przynajmniej w części placówek kwestia ta zostanie rozwiązana wcześniej.

Pozostało 93% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę