Reklama

Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Od 2021 r. w UE zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek

Aktualizacja: 25.05.2019 19:35 Publikacja: 25.05.2019 16:00

Sieci gastronomiczne muszą postawić na ekologiczne rozwiązania

Foto: Adobe Stock

Nie tylko zmieniające się prawo, ale także nowe oczekiwania konsumentów stawiają przed branżą gastronomiczną zupełnie nowe wyzwania. Najpoważniejszym jest nowe podejście Unii Europejskiej do plastikowych opakowań jednorazowego użytku. Przepisy zostały już uchwalone i zmienione zasady wejdą w życie od 2021 r. Od tego momentu zakazane będzie używanie plastikowych jednorazówek – od sztućców, kubków czy słomek po pojemniki zrobione ze spienionego polistyrenu, które są bardzo często wykorzystywane przez branżę gastronomiczną w przypadku dań na wynos. Temat jest już bardzo głośny, wiec można się spodziewać, że przynajmniej w części placówek kwestia ta zostanie rozwiązana wcześniej.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama