Unia Europejska i Wielka Brytania uzgodniły wreszcie umowę handlową regulującą wymianę od 1 stycznia 2021 roku. Dla brytyjskich przetwórców mięsa stworzyło to problemy, których nie znali od wielu lat – stracili bowiem dostęp do wspólnego rynku dla surowych kiełbas i innych nie surowych wyrobów mięsnych. Poszkodowani są też producenci niepasteryzowanych wyrobów mlecznych.
Zgodnie z nowymi przepisami Unii Europejskiej od 1 stycznia Wielka Brytania nie może eksportować do UE takich produktów jak – schłodzone wyroby mięsne (czyli np. surowe kiełbasy) czy schłodzone mięsa mielone, tak czerwone, jak i drobiowe. Zakaz objął też jaja nieklasyfikowane czy produkty spożywcze zawierające produkty z niepasteryzowanego mleka (np. gotowy posiłek z niepasteryzowanym serem). Ewentualną furtką jest tylko to, że zakaz nie obejmuje Irlandii Północnej, dla której dostęp do wspólnego rynku jest nieco łatwiejszy ze względu na wspólną lądową granicę z Irlandią.