Reklama
Rozwiń
Reklama

Konkurencja tylko czeka na polski zakaz uboju

Konkurencja zastąpi polskie dostawy mięsa z uboju rytualnego w ciągu jednego dnia – mówią importerzy.

Aktualizacja: 22.09.2020 14:06 Publikacja: 21.09.2020 21:00

Konkurencja tylko czeka na polski zakaz uboju

Foto: Adobe Stock

Dzisiejszy projekt zakazu hodowli norek i zakaz uboju rytualnego mają co najmniej dwa punkty wspólne – w obu przypadkach ustawodawca nie przewidział żadnego odszkodowania za zamknięcie legalnie działających dziś biznesów, a na wygaszenie produkcji rolnicy mają rok od wejścia w życie ustawy. Importerzy mięsa halal i koszernego nie będą jednak tak długo szukać nowych dostawców.

– To będzie problem dla polskich rolników, nie dla importerów, dostawców możemy zastąpić w ciągu jednego dnia – mówi „Rzeczpospolitej" Jamal Souna, szef francuskiego stowarzyszenia Halal Verif, które wydaje certyfikaty halal i kontaktuje klientów z dostawcami mięsa. Znajdują klientów na polskie mięso w Wielkiej Brytanii, Belgii, Niemczech, Szwajcarii, Maroku. Szukać nowych dostawców zaczęli w dniu, gdy usłyszeli o zamiarze zakazu uboju rytualnego w Polsce, znają już producentów halal w Czechach, Rumunii, Hiszpanii, Bułgarii czy na Węgrzech. – Wybieramy się właśnie do Irlandii, zgłaszają się firmy z Wielkiej Brytanii i Hiszpanii, niektóre portugalskie firmy chcą się przestawić na halal. Preferujemy mięso z Polski, ale nie możemy uzależniać się od jednego dostawcy – mówi Souna. Szacuje, że rynek mięsa halal w Europie rośnie w tempie 20 proc. rocznie, a jeśli cała Europa zabroni uboju rytualnego, dostawcy znajdą się w Kanadzie, Argentynie, Brazylii. Na możliwość przejęcia rynku po Polakach czekają też firmy z Ukrainy i Rosji.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Czy polskie banki zbudują wspólne AI? Eksperci widzą potencjał, ale też bariery
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama