Kolejne departamenty Francji z zakazem spożywania ostryg

Władze departamentów Calvados i Manche z Normandii zakazały z przyczyn sanitarnych sprzedaży i spożycia ostryg z tego regionu. To nowy cios dla Francuzów przed końcem roku, po wycofaniu z rynku ostryg z Arcachon.

Publikacja: 30.12.2023 14:15

Kolejne departamenty Francji z zakazem spożywania ostryg

Foto: Adobestock

Urzędy prefektów obu departamentów podjęły w piątek te decyzje — tymczasowe, ale do odwołania — po sygnałach o zbiorowych zatruciach pokarmowych o symptomach wskazujących na ostry nieżyt żołądka i jelit (gastroenteritis). Decyzje dotyczą zakazu sprzedaży i spożywania ostryg z trzech gmin w Calvados (strefy n-j o numerach 14-160 i 14-161) i z jednej w Manche (strefa n-j 50-07), także zakazu ich odławiania. Zaapelowano do osób, które kupiły już te skorupiaki o ich zwrot do punktów sprzedaży. Zakazy zostaną zniesione, kiedy sanitarna jakość tych skorupiaków będzie znów całkowicie zadowalająca.

Dwa dni wcześnie taką samą decyzję podjęła prefektura Gironde, dotyczyła ostryg z basenu Arcachon. Dotychczasowe badania pochodzenia skorupiaków i dokonane analizy wskazują, że zostały skażone.

Knsumenci stracą okazję do tradycyjnej przystawki w kolacji sylwestrowej i do świątecznego obiadu noworocznego. Dla hodowców ostryg z Normandii konsekwencje ekonomiczne będą znacznie poważniejsze. Swe straty szacują na razie na 8 mln euro i jeśli nie dostaną odszkodowania, zamierzają dochodzić tych pieniędzy na drodze sądowej.

- Dziś panuje wśród nas poczucie niesprawiedliwości — oświadczył agencji AFP Olivier Laban, przewodniczący regionalnej organizacji hodowców ostryg CRCAA. Ich zdaniem, przyczyną zatrucia ostryg jest skażenie rzek w regionie przez system oczyszczania ścieków. Dotychczasowe analizy wykazały obecność norowirusa, który odpowiada za skażenie ośrodków hodowli i zatrucie konsumentów. W ciągu ostatnich 2,5 miesięcy w tym regionie spadło 550 mm deszczu czyli 550 litrów ma metr kwadr. — wobec 800 mm rocznie. System oczyszczania ścieków przepełnił się deszczówką, brudna woda spłynęła do najniższych terenów w regionie i dotarła do morza

W przyszłym tygodniu ma dojść do spotkania delegacji hodowców z prefektem. CRCAA zastrzega sobie prawo złożenia w sądzie pozwu, jeśli nie zostanie szybko znalezione rozwiązanie pokrycia strat hodowców. — Nie żądamy zwrotu całej sumy straconych przychodów, tylko naszej marży brutto, bo te ostrygi, które wrócą do ośrodków hodowli, ostatecznie sprzedamy, gdy zostanie przywrócona jakość wody — wyjaśnił Olivier Laban.

Przywracanie jakości wody po takim skażeniu trwa zwykle 28 dni — wyjaśnił AFP inny hodowca.

Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne