Kolejne departamenty Francji z zakazem spożywania ostryg

Władze departamentów Calvados i Manche z Normandii zakazały z przyczyn sanitarnych sprzedaży i spożycia ostryg z tego regionu. To nowy cios dla Francuzów przed końcem roku, po wycofaniu z rynku ostryg z Arcachon.

Publikacja: 30.12.2023 14:15

Kolejne departamenty Francji z zakazem spożywania ostryg

Foto: Adobestock

Urzędy prefektów obu departamentów podjęły w piątek te decyzje — tymczasowe, ale do odwołania — po sygnałach o zbiorowych zatruciach pokarmowych o symptomach wskazujących na ostry nieżyt żołądka i jelit (gastroenteritis). Decyzje dotyczą zakazu sprzedaży i spożywania ostryg z trzech gmin w Calvados (strefy n-j o numerach 14-160 i 14-161) i z jednej w Manche (strefa n-j 50-07), także zakazu ich odławiania. Zaapelowano do osób, które kupiły już te skorupiaki o ich zwrot do punktów sprzedaży. Zakazy zostaną zniesione, kiedy sanitarna jakość tych skorupiaków będzie znów całkowicie zadowalająca.

Dwa dni wcześnie taką samą decyzję podjęła prefektura Gironde, dotyczyła ostryg z basenu Arcachon. Dotychczasowe badania pochodzenia skorupiaków i dokonane analizy wskazują, że zostały skażone.

Knsumenci stracą okazję do tradycyjnej przystawki w kolacji sylwestrowej i do świątecznego obiadu noworocznego. Dla hodowców ostryg z Normandii konsekwencje ekonomiczne będą znacznie poważniejsze. Swe straty szacują na razie na 8 mln euro i jeśli nie dostaną odszkodowania, zamierzają dochodzić tych pieniędzy na drodze sądowej.

- Dziś panuje wśród nas poczucie niesprawiedliwości — oświadczył agencji AFP Olivier Laban, przewodniczący regionalnej organizacji hodowców ostryg CRCAA. Ich zdaniem, przyczyną zatrucia ostryg jest skażenie rzek w regionie przez system oczyszczania ścieków. Dotychczasowe analizy wykazały obecność norowirusa, który odpowiada za skażenie ośrodków hodowli i zatrucie konsumentów. W ciągu ostatnich 2,5 miesięcy w tym regionie spadło 550 mm deszczu czyli 550 litrów ma metr kwadr. — wobec 800 mm rocznie. System oczyszczania ścieków przepełnił się deszczówką, brudna woda spłynęła do najniższych terenów w regionie i dotarła do morza

W przyszłym tygodniu ma dojść do spotkania delegacji hodowców z prefektem. CRCAA zastrzega sobie prawo złożenia w sądzie pozwu, jeśli nie zostanie szybko znalezione rozwiązanie pokrycia strat hodowców. — Nie żądamy zwrotu całej sumy straconych przychodów, tylko naszej marży brutto, bo te ostrygi, które wrócą do ośrodków hodowli, ostatecznie sprzedamy, gdy zostanie przywrócona jakość wody — wyjaśnił Olivier Laban.

Przywracanie jakości wody po takim skażeniu trwa zwykle 28 dni — wyjaśnił AFP inny hodowca.

Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
Ukraińska firma przejmuje polskiego producenta lodów i mrożonek