UE znosi ograniczenia w imporcie żywności z Japonii

Unia Europejska zniosła ograniczenia w imporcie japońskiej żywności i paszy pochodzących z regionów najbardziej dotkniętych awarią w elektrowni jądrowej w Fukuszimie w 2011 r. Bruksela ma nadzieję, że Japonia złagodzi swą kontrolę produktów rolnych z Unii.

Publikacja: 14.07.2023 12:21

UE znosi ograniczenia w imporcie żywności z Japonii

Foto: Adobe Stock

Kontrolę importu wprowadzono w Unii w związku z obawami o napromieniowanie tej żywności i pasz po trzęsieniu ziemi i tsunami, które poważnie uszkodziły elektrownię Dai-ichi na wschodnim brzegu Japonii. Od 2021 r. Unia wymagała zaświadczeń o poziomie napromieniowania izotopami importowanych grzybów, niektórych gatunków ryb i jadalnych roślin (np. pędów bambusa) z Fukuszimy i 9 innych prefektur.

Komisja Europejska ogłosiła teraz, że te ograniczenia zostały całkowicie zniesione, bo Japonia w dalszym ciągu sprawdza stopień napromieniowania i powinna nadal ogłaszać swe dane.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora