UE znosi ograniczenia w imporcie żywności z Japonii

Unia Europejska zniosła ograniczenia w imporcie japońskiej żywności i paszy pochodzących z regionów najbardziej dotkniętych awarią w elektrowni jądrowej w Fukuszimie w 2011 r. Bruksela ma nadzieję, że Japonia złagodzi swą kontrolę produktów rolnych z Unii.

Publikacja: 14.07.2023 12:21

UE znosi ograniczenia w imporcie żywności z Japonii

Foto: Adobe Stock

Kontrolę importu wprowadzono w Unii w związku z obawami o napromieniowanie tej żywności i pasz po trzęsieniu ziemi i tsunami, które poważnie uszkodziły elektrownię Dai-ichi na wschodnim brzegu Japonii. Od 2021 r. Unia wymagała zaświadczeń o poziomie napromieniowania izotopami importowanych grzybów, niektórych gatunków ryb i jadalnych roślin (np. pędów bambusa) z Fukuszimy i 9 innych prefektur.

Komisja Europejska ogłosiła teraz, że te ograniczenia zostały całkowicie zniesione, bo Japonia w dalszym ciągu sprawdza stopień napromieniowania i powinna nadal ogłaszać swe dane.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl!

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Zniknęły procenty. Fatalna pomyłka producenta popularnego polskiego piwa
Przemysł spożywczy
Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania
Przemysł spożywczy
Restauracje znów na fali. Boom na foodtrucki i posiłki zamawiane online
Przemysł spożywczy
Kolejna ukraińska sieć próbuje sił w Polsce. Tym razem chodzi o kawiarnie
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Przemysł spożywczy
Znika polski browar z tradycjami. Sąd ogłosił upadłość