Reklama
Rozwiń

Pozytywny efekt szalejącej inflacji? Ograniczy marnowanie jedzenia

W Polsce mamy nadal problem z nadmiernym wyrzucaniem żywności. Pozytywne zmiany zacząć może inflacja, zmuszając konsumentów do zastanowienia się, czy warto w ten sposób tracić pieniądze.

Publikacja: 07.04.2023 16:51

Pozytywny efekt szalejącej inflacji? Ograniczy marnowanie jedzenia

Foto: Adobe Stock

Choć Polacy podkreślają regularnie swój szacunek do żywności, to jednocześnie jesteśmy krajem, gdzie marnowanie jej osiąga dużą skalę, jedną z największych w UE. Z badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że rocznie marnowane jest 4,8 mln ton żywności. Wynika z nich również, że 15 proc. marnuje się na etapie produkcji rolniczej, tyle samo w przetwórstwie. Mniej niż 1 proc. marnuje się podczas transportu i magazynowania, w handlu to ok. 7 proc., a w gastronomii trochę ponad 1 proc. Jednak zdecydowanie najwięcej żywności marnują gospodarstwa domowe - przypada na nie aż 60 proc. ogólnej liczby.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni