Żywność znów zaczyna drożeć

Świat boryka się z nadpodażą żywności. Dla firm znad Wisły szanse, aby znów zwiększyć eksport.

Publikacja: 10.04.2016 21:00

– Dane z ostatnich miesięcy wskazują na trwałe odwrócenie trendu spadkowego światowych cen żywności – mówi Jakub Olipra, ekonomista banku Credit Agricole Polska. – W dalszej części roku będą one stopniowo rosły.

Pomimo spodziewanego wzrostu ceny żywności będą na świecie nadal niższe niż w poprzednich latach. W marcu światowy indeks cen żywności FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, był wciąż o ok. 12 proc. niższy niż rok wcześniej.

Pozostało 88% artykułu

Dostęp do artykułu wymaga aktywnej subskrypcji!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Prezes polskiego giganta: Paczkę DecoMorreno można dziś traktować jak lokatę. To absurd
Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym