Skład produktu nie taki pewny? Producenci mogą nie informować o zmianie

Składniki użyte przez producentów żywności mogą być pod pewnymi warunkami zmieniane bez konieczności informowania o tym na etykiecie. Może to uderzyć w konsumentów.

Publikacja: 18.05.2022 14:31

Skład produktu nie taki pewny? Producenci mogą nie informować o zmianie

Foto: Adobe Stock

Jak mówi Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, przesłanką do takiego działania jest sytuacja, gdy producent nie ma dostępu do danego składnika i musi go czymś zastąpić. – Wówczas może użyć tego składnika bez konieczności zmiany informacji o składzie na opakowaniu danego produktu – mówi w rozmowie z portalspozywczy.pl.

Najprostszym przykładem jest chociażby olej słonecznikowy, którego głównym dostawcą na rynku europejskim była Ukraina. W tej chwili jest z tym poważny problem. Ale braki innych składników również występują. Ekspert podkreśla, że w obecnej sytuacji olej słonecznikowy można w takich sytuacjach zastąpić chociażby olejem rzepakowym. – Ale problem polega na tym, że każdy zapakowany produkt żywnościowy ma swój skład i jeżeli skład ten nie zgadza się z tym, co jest w środku, to teoretycznie zgodnie z prawem żywnościowych występuje podejrzenie o zafałszowanie – mówi Andrzej Gantner.

Firmy handlowe obawiają się, ze takie sytuacje mogą być nadużywane przez producentów, którzy mogą także woleć zastępować droższe składniki tańszymi, a zasłaniać się problemami z dostępnością.

Czytaj więcej

Wezwania do bojkotu Calvina Kleina. Kampania z ciężarnym mężczyzną obraża?

– Jest rozwiązanie, które było dyskutowane w Unii Europejskiej oraz na poziomie urzędowej kontroli w Polsce. Mówię tu o Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Głównym Inspektoracie Sanitarnym. Inspekcje zgodziły się na elastyczne podejście do znakowania produktów w wyjątkowych sytuacjach – tłumaczy Gantner. – Oznacza to, że jeśli producent jest w stanie udowodnić, że faktycznie nie miał dostępu do danego składnika i musiał go czymś zastąpić, z powodu chociażby przerwania łańcucha dostaw, to może użyć tego składnika bez konieczności zmiany informacji o składzie na opakowaniu danego produktu – dodaje.

Jeżeli zmiana ta nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa konsumentów, na przykład nie dotyczy alergenów, to można dokonać takich zmian informując konsumentów chociażby w ten sposób, że przy dacie przydatności do spożycia nadrukowuje się odpowiednią literę. Ich znaczenie musi być opisane w specjalnym komunikacie, który trafia do sklepów, a konsumenci mają łatwy dostęp do tych informacji, choć wielu może tej informacji po prostu nie zauważyć.

IT
Każdy może sprawdzić, czy jego dane wyciekły. Rządowa aplikacja zaliczyła wpadkę
Materiał Promocyjny
Naszpikowane technologiami Volkswageny na wyciągnięcie ręki w niezwykłym finansowaniu
Przemysł spożywczy
Producenci chipsów pod pręgierzem. Spór o cenę kartofla i krzywdę rolników
Przemysł spożywczy
Batony Mars będą miały nowe opakowania. Duża zmiana
Przemysł spożywczy
Małpki tracą przyjaciół, Polacy piją coraz mniej wódki
Materiał Promocyjny
ESG - Raportowanie w praktyce – IV edycja
Przemysł spożywczy
Rzeź wegańskich produktów. Producenci wycofują je z półek
Przemysł spożywczy
Miód zaczął tanieć. Ale przyczyna spadku ceny jeży włos na głowie