Francuskie szynki stracą różowy kolor

Parlament Francji zatwierdził ustawę, która przewiduje stopniowe zmniejszanie azotanu sodu (saletry) i soli potasu do peklowania mięsa, zlecił zrobienie do końca czerwca opracowania o ich możliwych zagrożeniach dla zdrowia

Publikacja: 06.02.2022 17:14

Francuskie szynki stracą różowy kolor

Foto: AdobeStock

Azotany potasu i sodu (np. saletra chilijska NaNO3, symbol E251) są powszechnie stosowane do konserwacji szynek, bekonów i kiełbas, wydłużają okres przydatności tych wyrobów do spożycia, a gotowanej szynce nadają różowy kolor. W 2015 r. raport Światowej Organizacji Zdrowia zaliczył takie przetwory mięsne do rakotwórczych, bo dodawanie do nich konserwantów albo wędzenie ich może prowadzić do powstawania związków chemicznych wywołujących raka — pisze Reuter.

Pozostało 81% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku