Francuskie szynki stracą różowy kolor

Parlament Francji zatwierdził ustawę, która przewiduje stopniowe zmniejszanie azotanu sodu (saletry) i soli potasu do peklowania mięsa, zlecił zrobienie do końca czerwca opracowania o ich możliwych zagrożeniach dla zdrowia

Publikacja: 06.02.2022 17:14

Francuskie szynki stracą różowy kolor

Foto: AdobeStock

Azotany potasu i sodu (np. saletra chilijska NaNO3, symbol E251) są powszechnie stosowane do konserwacji szynek, bekonów i kiełbas, wydłużają okres przydatności tych wyrobów do spożycia, a gotowanej szynce nadają różowy kolor. W 2015 r. raport Światowej Organizacji Zdrowia zaliczył takie przetwory mięsne do rakotwórczych, bo dodawanie do nich konserwantów albo wędzenie ich może prowadzić do powstawania związków chemicznych wywołujących raka — pisze Reuter.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne