Reklama
Rozwiń
Reklama

Żywienie dzieci - RPO interweniuje ws. tworzenia i egzekwowania norm

31 lipca 2014 r. Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak wystąpił do Przewodniczących Sejmowych Komisji: Edukacji, Nauki i Młodzieży, Zdrowia oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej o podjęcie prac w zakresie stworzenia uregulowań prawnych, które umożliwiłyby wprowadzenie i egzekwowanie norm żywieniowych dla dzieci korzystających z posiłków przygotowywanych w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo - wychowawczych.

Publikacja: 01.08.2014 13:40

Żywienie dzieci - RPO interweniuje ws. tworzenia i egzekwowania norm

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński Robert Gardziński

W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.

- Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzieci w szczególny sposób są narażone na otyłość – pisze Rzecznik.

- Podstawowym, a zarazem najwłaściwszym źródłem wiedzy o codziennym zapotrzebowaniu organizmu na energię, składniki pokarmowe, mineralne oraz witaminy są właśnie normy żywieniowe – dodaje.

Jest to kolejne wystąpienie Rzecznika w sprawie poprawy jakości żywienia dzieci i ochrony ich przed skutkami zdrowotnymi niewłaściwego odżywiania.

Reklama
Reklama

W wielokrotnie kierowanych do Ministra Zdrowia wystąpieniach Rzecznik podkreślał, że nadwaga i otyłość jest najpowszechniej występującym problemem zdrowotnym populacji wieku rozwojowego i należy podjąć zdecydowane kroki, nie tylko edukacyjne, ale również prawne w celu ograniczenia ciągłego wzrostu przedmiotowego zjawiska.

W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.

Reklama
Sądy i trybunały
Sprawa immunitetu Małgorzaty Manowskiej spadła z wokandy
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Nieruchomości
Można już składać wnioski o bon ciepłowniczy. Ile wynosi i komu przysługuje?
Prawo dla Ciebie
Sąd: wlewy z witaminy C i kurkuminy to nie jest żadne leczenie
Prawo dla Ciebie
"To nie był film erotyczny". Sąd Najwyższy rozstrzygnął skargę Polsatu
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Nieruchomości
Budowa domów i mieszkań na nowych zasadach. Co się zmieni w 2026 roku?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama