Żywienie dzieci - RPO interweniuje ws. tworzenia i egzekwowania norm

31 lipca 2014 r. Rzecznik Praw Dziecka Marek Michalak wystąpił do Przewodniczących Sejmowych Komisji: Edukacji, Nauki i Młodzieży, Zdrowia oraz Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej o podjęcie prac w zakresie stworzenia uregulowań prawnych, które umożliwiłyby wprowadzenie i egzekwowanie norm żywieniowych dla dzieci korzystających z posiłków przygotowywanych w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo - wychowawczych.

Publikacja: 01.08.2014 13:40

Żywienie dzieci - RPO interweniuje ws. tworzenia i egzekwowania norm

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński Robert Gardziński

W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.

- Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzieci w szczególny sposób są narażone na otyłość – pisze Rzecznik.

- Podstawowym, a zarazem najwłaściwszym źródłem wiedzy o codziennym zapotrzebowaniu organizmu na energię, składniki pokarmowe, mineralne oraz witaminy są właśnie normy żywieniowe – dodaje.

Jest to kolejne wystąpienie Rzecznika w sprawie poprawy jakości żywienia dzieci i ochrony ich przed skutkami zdrowotnymi niewłaściwego odżywiania.

W wielokrotnie kierowanych do Ministra Zdrowia wystąpieniach Rzecznik podkreślał, że nadwaga i otyłość jest najpowszechniej występującym problemem zdrowotnym populacji wieku rozwojowego i należy podjąć zdecydowane kroki, nie tylko edukacyjne, ale również prawne w celu ograniczenia ciągłego wzrostu przedmiotowego zjawiska.

W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.

W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.

Konsumenci
Pozew grupowy oszukanych na pompy ciepła. Sąd wydał zabezpieczenie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Sądy i trybunały
Dr Tomasz Zalasiński: W Trybunale Konstytucyjnym gorzej już nie będzie
Konsumenci
TSUE wydał ważny wyrok dla frankowiczów. To pokłosie sprawy Getin Banku
Nieruchomości
Właściciele starych budynków mogą mieć problem. Wygasają ważne przepisy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Prawo rodzinne
Przy rozwodzie z żoną trzeba się też rozstać z częścią krów