W związku z pracami parlamentarnymi nad wprowadzeniem zmian do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia trwa dyskusja o wprowadzeniu zakazu sprzedaży i podawania w przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowo-wychowawczych produktów z dużą zawartością soli, cukrów i tłuszczów.
W ocenie Rzecznika Praw Dziecka jest to również właściwy moment do analizy uregulowań prawnych, umożliwiających wprowadzenie norm w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży. W wystąpieniu Rzecznik wskazał, że istnieją normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dr med. A. Szczygła w Warszawie, które należy w sposób bezpośredni przetransponować do naszego systemu prawnego.
- Według Światowej Organizacji Zdrowia, dzieci w szczególny sposób są narażone na otyłość – pisze Rzecznik.
- Podstawowym, a zarazem najwłaściwszym źródłem wiedzy o codziennym zapotrzebowaniu organizmu na energię, składniki pokarmowe, mineralne oraz witaminy są właśnie normy żywieniowe – dodaje.
Jest to kolejne wystąpienie Rzecznika w sprawie poprawy jakości żywienia dzieci i ochrony ich przed skutkami zdrowotnymi niewłaściwego odżywiania.