Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 10.03.2016 15:53 Publikacja: 10.03.2016 15:44
Mięsień inżynierów z Politechniki Świętokrzyskiej znalazł zastosowanie w łaziku marsjańskim zbudowanym przez studentów tej uczelni.
Foto: materiały prasowe
Mięsień pneumatyczny zbudowany jest z elastycznego pęcherza, do którego doprowadzane jest sprężone powietrze. Rozpycha ono wnętrze mięśnia, zwiększa jego średnicę i jednocześnie skraca długość urządzenia. W taki sposób powstaje siła ciągnąca. Następnie mięsień powraca do poprzedniego stanu, odprowadza wypełniające go powietrze. Ten cykl może powtarzać wielokrotnie. Ponieważ jest elastyczny, pracuje delikatnie i płynnie.
Pneumatyczne muskuły są znane od kilkudziesięciu lat. Pierwsze konstruowano z myślą o wykorzystaniu w protezach kończyn. Na początku brakowało układów elektronicznych sterujących ich pracą. Dziś są one szeroko stosowane w przemyśle, nauce, rehabilitacji, ale zużywają dużo sprężonego powietrza. Inżynierowie z Politechniki Świętokrzyskiej opracowali energooszczędny mięsień pneumatyczny. Zmodyfikowali go w taki sposób, że zużywa około 60 proc. mniej sprężonego powietrza.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
W najnowszym odcinku podcastu „Rzecz w tym” Bogusław Chrabota rozmawia z prof. Pawłem Poszytkiem, ekspertem zajm...
DeepSeek, Alibaba i inni. Jak chińska rewolucja w AI wpłynie na przyszłość technologii, biznesu i globalnej rywa...
Rozpoczęła się 6. edycja konkursu Kod Innowacji, skierowanego do firm i start-upów. W tym roku nagrodzone zostan...
B-21 "Raider" Sił Powietrznych USA odbył w piątek swój pierwszy lot, przybliżając moment wprowadzenia do floty...
Naukowcy z japońskiego uniwersytetu wykorzystali sztuczną inteligencję do stworzenia systemu, który - jak twierd...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas